Lekváros-mogyorókrémes croissant recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg finomliszt (kb 15 púpos evőkanál)
- 15 dkg vaj
- csipet só
- 2 ek cukor plusz 1 kk cukor az élesztőhöz)
- 2 dkg friss élesztő vagy 1 tasak szárított élesztő
- 2 dl tej
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Töltelékhez:
- bármilyen savanykásabb lekvár
- mogyorókrém
Kenéshez:
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 dl tej
Elkészítése:
Az élesztőt a cukros, langyos tejben felfuttatjuk.
A lisztet tálba szitáljuk, összegyúrjuk a vajjal, a tojással, az élesztős tejjel, kevés sóval és a cukorral. A tésztát jól kidolgozzuk (hólyagosra és, hogy elváljon a táltól), majd letakarva kb 1 óra alatt megkelesztjük.
Ezután a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, két egyenlő részre osztjuk. Mindkettő cipót vékony kör alakúra nyújtjuk, 12 egyforma háromszögekké vágjuk, megkenjük mogyorókrémmel az egyik háromszöget, aztán lekvárral a másikat és így tovább. A mogyorókrémes háromszögre ráhelyezzük a lekvárosat és együtt a kettőt feltekerjük a széles, felső felétől kezdve.
A másik cipóval ugyanígy járunk el, tehát 12 db croissant-ot fogunk kapni.
A sütiket kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben 175-180 fokon kb 25-30 percig sütjük.
Amikor kezd pirulni, a vaníliás tejjel locsoljuk vagy kenjük meg mindegyiknek a tetejét és tegyük vissza a sütőbe, amíg teljesen kész nem lesz.
Porcukorral meghintve tálaljuk. Másnap is nagyon finom, puha volt, de jó is volt a reggeli kávéhoz!