Lekváros-mogyorókrémes croissant

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 30 dkg finomliszt (kb 15 púpos evőkanál)
  • 15 dkg vaj
  • csipet só
  • 2 ek cukor plusz 1 kk cukor az élesztőhöz)
  • 2 dkg friss élesztő vagy 1 tasak szárított élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 tojás

Töltelékhez:

  • bármilyen savanykásabb lekvár
  • mogyorókrém

Kenéshez:

  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 dl tej

Elkészítése:

Az élesztőt a cukros, langyos tejben felfuttatjuk.

A lisztet tálba szitáljuk, összegyúrjuk a vajjal, a tojással, az élesztős tejjel, kevés sóval és a cukorral. A tésztát jól kidolgozzuk (hólyagosra és, hogy elváljon a táltól), majd letakarva kb 1 óra alatt megkelesztjük.

Ezután a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, két egyenlő részre osztjuk. Mindkettő cipót vékony kör alakúra nyújtjuk, 12 egyforma háromszögekké vágjuk, megkenjük mogyorókrémmel az egyik háromszöget, aztán lekvárral a másikat és így tovább. A mogyorókrémes háromszögre ráhelyezzük a lekvárosat és együtt a kettőt feltekerjük a széles, felső felétől kezdve.

A másik cipóval ugyanígy járunk el, tehát 12 db croissant-ot fogunk kapni.

A sütiket kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben 175-180 fokon kb 25-30 percig sütjük.

Amikor kezd pirulni, a vaníliás tejjel locsoljuk vagy kenjük meg mindegyiknek a tetejét és tegyük vissza a sütőbe, amíg teljesen kész nem lesz.

Porcukorral meghintve tálaljuk. Másnap is nagyon finom, puha volt, de jó is volt a reggeli kávéhoz!