Lekváros batyu recept
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 5 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 4 ek cukor
- 10 dkg vaj
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 5 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1 db citrom reszelt héja
- a kedvenc nem túl folyékony lekvár
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája (a tetejének megkenésére )
- ha a tészta nem állna össze, tejjel lehet a tésztán lágyítani
Elkészítése:
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatom .Hozzáöntöm a liszthez , hozzáadom a vajat ,a 3db tojás sárgát , a porcukrot , a sót ,és a reszelt citromhéjat .Jól összedolgozom, majd addig dagasztom amíg a tészta nem lesz levegős .( Kis légbuborékok lesznek benne ) . Ezután hagyom a tésztát 20-25 percig pihenni. A deszkát meglisztezem ráteszem a tésztát még egyszer átdolgozom ( már csak egy kicsit ) , kinyújtom majd kb:tenyérnyi kockákra vágom a tésztát . Minden kocka közepére kb:1 ek lekvárt teszek .A kocka két-két szemben lévő sarkát összenyomom ugyan így a kapott éleket is .( hogy ne jöjjön ki a töltelék sütés közben ) .A tepsit kivajazom beleteszem a batyukat(de nem túl közel egymáshoz ,mert még megkel).A batyuk tetejét megkenem egy kis vajjal és tojássárgával .Beteszem a sütőbe közepesre állítom kb:200 fok 30-35perc múlva kész a lekváros batyu. Jó étvágyat hozzá!