Könnyű, puha bagel házilag recept

Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 3 g só
- 2 dkg nádcukor
- 1 tk étolaj
- 1 dkg vaj
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 dl víz
- 1,2 dkg élesztő
Főzéshez:
- víz
- 5 dkg nádcukor
Szóráshoz:
- mák
- szezámmag
- lenmag
- só
- tökmag
- napraforgómag
Elkészítése:
Egy tálban csomómentesen összekeverjük a tojást, a nádcukrot, az élesztőt és a víz egyharmadát. Ezután hozzáadjuk az olajat és a vajat, majd félretesszük. A robotgép táljába tesszük a lisztet és a sót, hozzáöntjük a tojásos keveréket és a maradék vizet, majd a tésztát simára dagasztjuk. Enyhén meglisztezzük a tetejét, légmentesen letakarjuk folpackkal, és 40 percig kelesztjük.
A kelesztés után a tésztát tíz egyenlő részre osztjuk. A darabokat kigömbölyítjük, majd 5-10 percig pihentetjük. A pihentetett tészták közepét két hüvelykujjunkkal lyukasszuk át, majd a lyukat körkörös mozdulatokkal tágítjuk, hogy elérje a kívánt méretet – figyelve arra, hogy ne legyen túl nagy, mert a lyukak a további pihentetés során kicsit összehúzódnak.
Letakarjuk a tésztákat egy benedvesített konyharuhával, és fél órát szobahőmérsékleten hagyjuk kelni. Közben egy lábosban felforralunk 2-3 liter vizet, amelyhez 4-5 dkg nádcukrot adtunk. A megkelt tésztákat ebben a vízben főzzük oldalanként 15-20 másodpercig. Fontos, hogy az a rész, amelyik kelesztés közben alul volt, a vízben felfelé kerüljön. Ezután fordítsuk meg a tésztát, majd szűrőkanállal emeljük ki, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
Megszórjuk a bagelek tetejét magvakkal vagy sóval, majd 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütés elején egy kevés vizet locsolhatunk a sütő aljába, hogy gőz képződjön, így ropogósabb lesz a héja. Az utolsó 5 percben bekapcsoljuk a légkeverést, vagy egy kicsit grillezzük, hogy a bagelek szép pirosra süljenek.
Sztori:
A bagel története a lengyel zsidó közösségekig nyúlik vissza, ahol a 17. században a szombati pékáruk között kapott helyet. Innen vándorolt át a recept az Egyesült Államokba, különösen New Yorkba, ahol a bagel hamar népszerűvé vált, és a város egyik ikonikus ételévé lett.
A bagel különlegessége abban rejlik, hogy először röviden megfőzik, majd sütik, így egyszerre kapunk egy ropogós héjat és puha, rugalmas belsőt. Ma már rengetegféle ízesítéssel készítik, és világszerte sokak kedvenc reggelije, de a gyökerei továbbra is egy egyszerű, szeretettel készült kenyérfélében gyökereznek.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »