Könnyű, puha bagel házilag recept
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 3 g só
- 2 dkg nádcukor
- 1 tk étolaj
- 1 dkg vaj
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 3 dl víz
- 1,2 dkg élesztő
Főzéshez:
- víz
- 5 dkg nádcukor
Szóráshoz:
- mák
- szezámmag
- lenmag
- só
- tökmag
- napraforgómag
Elkészítése:
Egy tálban csomómentesen összekeverjük a tojást, a nádcukrot, az élesztőt és a víz egyharmadát. Ezután hozzáadjuk az olajat és a vajat, majd félretesszük. A robotgép táljába tesszük a lisztet és a sót, hozzáöntjük a tojásos keveréket és a maradék vizet, majd a tésztát simára dagasztjuk. Enyhén meglisztezzük a tetejét, légmentesen letakarjuk folpackkal, és 40 percig kelesztjük.
A kelesztés után a tésztát tíz egyenlő részre osztjuk. A darabokat kigömbölyítjük, majd 5-10 percig pihentetjük. A pihentetett tészták közepét két hüvelykujjunkkal lyukasszuk át, majd a lyukat körkörös mozdulatokkal tágítjuk, hogy elérje a kívánt méretet – figyelve arra, hogy ne legyen túl nagy, mert a lyukak a további pihentetés során kicsit összehúzódnak.
Letakarjuk a tésztákat egy benedvesített konyharuhával, és fél órát szobahőmérsékleten hagyjuk kelni. Közben egy lábosban felforralunk 2-3 liter vizet, amelyhez 4-5 dkg nádcukrot adtunk. A megkelt tésztákat ebben a vízben főzzük oldalanként 15-20 másodpercig. Fontos, hogy az a rész, amelyik kelesztés közben alul volt, a vízben felfelé kerüljön. Ezután fordítsuk meg a tésztát, majd szűrőkanállal emeljük ki, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
Megszórjuk a bagelek tetejét magvakkal vagy sóval, majd 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütés elején egy kevés vizet locsolhatunk a sütő aljába, hogy gőz képződjön, így ropogósabb lesz a héja. Az utolsó 5 percben bekapcsoljuk a légkeverést, vagy egy kicsit grillezzük, hogy a bagelek szép pirosra süljenek.
Sztori:
A bagel története a lengyel zsidó közösségekig nyúlik vissza, ahol a 17. században a szombati pékáruk között kapott helyet. Innen vándorolt át a recept az Egyesült Államokba, különösen New Yorkba, ahol a bagel hamar népszerűvé vált, és a város egyik ikonikus ételévé lett.
A bagel különlegessége abban rejlik, hogy először röviden megfőzik, majd sütik, így egyszerre kapunk egy ropogós héjat és puha, rugalmas belsőt. Ma már rengetegféle ízesítéssel készítik, és világszerte sokak kedvenc reggelije, de a gyökerei továbbra is egy egyszerű, szeretettel készült kenyérfélében gyökereznek.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »










