Könnyű, puha bagel házilag recept

Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 3 g só
- 2 dkg nádcukor
- 1 tk étolaj
- 1 dkg vaj
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 dl víz
- 1,2 dkg élesztő
Főzéshez:
- víz
- 5 dkg nádcukor
Szóráshoz:
- mák
- szezámmag
- lenmag
- só
- tökmag
- napraforgómag
Elkészítése:
Egy tálban csomómentesen összekeverjük a tojást, a nádcukrot, az élesztőt és a víz egyharmadát. Ezután hozzáadjuk az olajat és a vajat, majd félretesszük. A robotgép táljába tesszük a lisztet és a sót, hozzáöntjük a tojásos keveréket és a maradék vizet, majd a tésztát simára dagasztjuk. Enyhén meglisztezzük a tetejét, légmentesen letakarjuk folpackkal, és 40 percig kelesztjük.
A kelesztés után a tésztát tíz egyenlő részre osztjuk. A darabokat kigömbölyítjük, majd 5-10 percig pihentetjük. A pihentetett tészták közepét két hüvelykujjunkkal lyukasszuk át, majd a lyukat körkörös mozdulatokkal tágítjuk, hogy elérje a kívánt méretet – figyelve arra, hogy ne legyen túl nagy, mert a lyukak a további pihentetés során kicsit összehúzódnak.
Letakarjuk a tésztákat egy benedvesített konyharuhával, és fél órát szobahőmérsékleten hagyjuk kelni. Közben egy lábosban felforralunk 2-3 liter vizet, amelyhez 4-5 dkg nádcukrot adtunk. A megkelt tésztákat ebben a vízben főzzük oldalanként 15-20 másodpercig. Fontos, hogy az a rész, amelyik kelesztés közben alul volt, a vízben felfelé kerüljön. Ezután fordítsuk meg a tésztát, majd szűrőkanállal emeljük ki, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
Megszórjuk a bagelek tetejét magvakkal vagy sóval, majd 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütés elején egy kevés vizet locsolhatunk a sütő aljába, hogy gőz képződjön, így ropogósabb lesz a héja. Az utolsó 5 percben bekapcsoljuk a légkeverést, vagy egy kicsit grillezzük, hogy a bagelek szép pirosra süljenek.
Sztori:
A bagel története a lengyel zsidó közösségekig nyúlik vissza, ahol a 17. században a szombati pékáruk között kapott helyet. Innen vándorolt át a recept az Egyesült Államokba, különösen New Yorkba, ahol a bagel hamar népszerűvé vált, és a város egyik ikonikus ételévé lett.
A bagel különlegessége abban rejlik, hogy először röviden megfőzik, majd sütik, így egyszerre kapunk egy ropogós héjat és puha, rugalmas belsőt. Ma már rengetegféle ízesítéssel készítik, és világszerte sokak kedvenc reggelije, de a gyökerei továbbra is egy egyszerű, szeretettel készült kenyérfélében gyökereznek.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »
Online italbolt – széles választék könnyű italokból a nyaralás mellé (x)
A nyári pihenés során mindenkinek jól esik olykor egy pohár ital. Mindenkép
Tovább olvasom »
12 varázslatos szilvalekváros süti, amivel újraélheted a nagyi konyhájának illatát!
Ezek a sütemények igazi klasszikusok, amiket gyerekkorunk óta szeretünk – r
Tovább olvasom »