Könnyű, puha bagel házilag recept

Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 3 g só
- 2 dkg nádcukor
- 1 tk étolaj
- 1 dkg vaj
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 dl víz
- 1,2 dkg élesztő
Főzéshez:
- víz
- 5 dkg nádcukor
Szóráshoz:
- mák
- szezámmag
- lenmag
- só
- tökmag
- napraforgómag
Elkészítése:
Egy tálban csomómentesen összekeverjük a tojást, a nádcukrot, az élesztőt és a víz egyharmadát. Ezután hozzáadjuk az olajat és a vajat, majd félretesszük. A robotgép táljába tesszük a lisztet és a sót, hozzáöntjük a tojásos keveréket és a maradék vizet, majd a tésztát simára dagasztjuk. Enyhén meglisztezzük a tetejét, légmentesen letakarjuk folpackkal, és 40 percig kelesztjük.
A kelesztés után a tésztát tíz egyenlő részre osztjuk. A darabokat kigömbölyítjük, majd 5-10 percig pihentetjük. A pihentetett tészták közepét két hüvelykujjunkkal lyukasszuk át, majd a lyukat körkörös mozdulatokkal tágítjuk, hogy elérje a kívánt méretet – figyelve arra, hogy ne legyen túl nagy, mert a lyukak a további pihentetés során kicsit összehúzódnak.
Letakarjuk a tésztákat egy benedvesített konyharuhával, és fél órát szobahőmérsékleten hagyjuk kelni. Közben egy lábosban felforralunk 2-3 liter vizet, amelyhez 4-5 dkg nádcukrot adtunk. A megkelt tésztákat ebben a vízben főzzük oldalanként 15-20 másodpercig. Fontos, hogy az a rész, amelyik kelesztés közben alul volt, a vízben felfelé kerüljön. Ezután fordítsuk meg a tésztát, majd szűrőkanállal emeljük ki, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
Megszórjuk a bagelek tetejét magvakkal vagy sóval, majd 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütés elején egy kevés vizet locsolhatunk a sütő aljába, hogy gőz képződjön, így ropogósabb lesz a héja. Az utolsó 5 percben bekapcsoljuk a légkeverést, vagy egy kicsit grillezzük, hogy a bagelek szép pirosra süljenek.
Sztori:
A bagel története a lengyel zsidó közösségekig nyúlik vissza, ahol a 17. században a szombati pékáruk között kapott helyet. Innen vándorolt át a recept az Egyesült Államokba, különösen New Yorkba, ahol a bagel hamar népszerűvé vált, és a város egyik ikonikus ételévé lett.
A bagel különlegessége abban rejlik, hogy először röviden megfőzik, majd sütik, így egyszerre kapunk egy ropogós héjat és puha, rugalmas belsőt. Ma már rengetegféle ízesítéssel készítik, és világszerte sokak kedvenc reggelije, de a gyökerei továbbra is egy egyszerű, szeretettel készült kenyérfélében gyökereznek.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »