Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Csokis-narancsos kiflik recept

Csokis-narancsos kiflik
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    16 darabhoz:

    • 50 dkg finomliszt (nálam fehér tönköly)
    • 6 dkg barna nádcukor
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája + 1 a kenéshez
    • 4 dkg vaj a tésztához
    • 2,5 dl (házi) tej
    • 3 dkg friss élesztő
    • 3 dkg kandírozott narancshéj, vagy egy narancs reszelt héja
    • 2 ek rum
    • 5 dkg jó minőségű csokoládé (én 74% kakaótartalmú étcsokit használtam)
    • 2 dkg vaj a kenéshez
    • 10 dkg narancslekvár (én házi lekvárt használtam, amibe egy kicsi grapefruit is került)
    • 1 csipet só

    Elkészítése:

    A tejet meglangyosítjuk, majd a felét egy kis tálkába tesszük, elkeverünk benne egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd langyos helyen felfuttatjuk.

    A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a csipet sót, a maradék tejet és cukrot, a tojások sárgáját, rumot, és a felfutott élesztővel együtt lágy tésztát keverünk. Először csak fakanállal, majd mikor a tészta összeállt, kézzel dolgozzuk ki. Beletesszük az apróra vágott kandírozott narancshéjat, vagy reszelt héjat, és a langyos, olvasztott vajat is hozzádolgozzuk.

    Mikor a tészta fényes és hólyagokat vet, a tetejét kevés liszttel megszórjuk, és egy tiszta ruhával letakarva, langyos helyen kb. 25-30 perc alatt duplájára kelesztjük.

    Mikor megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és egy kissé átdolgozzuk a tésztát. Óvatosan, hogy ne tegyük tönkre, átgyúrjuk. Sodrófával fél centi vastag kör alakká nyújtjuk.

    A kinyújtott tésztát megkenjük langyos, olvasztott vajjal. Meghintjük reszelt csokoládéval, majd egy éles késsel óvatosan, 16 cikkre vágjuk. Mindegyik szelet szélesebb végére teszünk egy bő teáskanál narancslekvárt, és innen indulva a kör közepe felé feltekerjük egyenként őket.

    Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és hagyjuk 10 percig kelni. Sütés előtt lekenjük a kifliket tojássárgájával, és előmelegített sütőben, 180 fokon, körülbelül 20 perc alatt gyönyörű, aranybarnára sütjük.

    Miután megsültek, rácsra téve hagyjuk kihűlni.

    A csokis-narancsos kiflik kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 288 kcal
    Fehérje: 7 g
    Szénhidrát: 47 g
    Zsír: 8 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá