Csokis-narancsos kiflik recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
16 darabhoz:
- 50 dkg finomliszt (nálam fehér tönköly)
- 6 dkg barna nádcukor
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája + 1 a kenéshez
- 4 dkg vaj a tésztához
- 2,5 dl (házi) tej
- 3 dkg friss élesztő
- 3 dkg kandírozott narancshéj, vagy egy narancs reszelt héja
- 2 ek rum
- 5 dkg jó minőségű csokoládé (én 74% kakaótartalmú étcsokit használtam)
- 2 dkg vaj a kenéshez
- 10 dkg narancslekvár (én házi lekvárt használtam, amibe egy kicsi grapefruit is került)
- 1 csipet só
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, majd a felét egy kis tálkába tesszük, elkeverünk benne egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd langyos helyen felfuttatjuk.
A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a csipet sót, a maradék tejet és cukrot, a tojások sárgáját, rumot, és a felfutott élesztővel együtt lágy tésztát keverünk. Először csak fakanállal, majd mikor a tészta összeállt, kézzel dolgozzuk ki. Beletesszük az apróra vágott kandírozott narancshéjat, vagy reszelt héjat, és a langyos, olvasztott vajat is hozzádolgozzuk.
Mikor a tészta fényes és hólyagokat vet, a tetejét kevés liszttel megszórjuk, és egy tiszta ruhával letakarva, langyos helyen kb. 25-30 perc alatt duplájára kelesztjük.
Mikor megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és egy kissé átdolgozzuk a tésztát. Óvatosan, hogy ne tegyük tönkre, átgyúrjuk. Sodrófával fél centi vastag kör alakká nyújtjuk.
A kinyújtott tésztát megkenjük langyos, olvasztott vajjal. Meghintjük reszelt csokoládéval, majd egy éles késsel óvatosan, 16 cikkre vágjuk. Mindegyik szelet szélesebb végére teszünk egy bő teáskanál narancslekvárt, és innen indulva a kör közepe felé feltekerjük egyenként őket.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és hagyjuk 10 percig kelni. Sütés előtt lekenjük a kifliket tojássárgájával, és előmelegített sütőben, 180 fokon, körülbelül 20 perc alatt gyönyörű, aranybarnára sütjük.
Miután megsültek, rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A csokis-narancsos kiflik kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 7 g
Szénhidrát: 47 g
Zsír: 8 g