Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Narancsos-fahéjas csigafenyő recept

Narancsos-fahéjas csigafenyő
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 55 dkg liszt
    • 0,5 kk só
    • 2,5 dkg élesztő
    • 2,5 dl tej
    • 3 ek cukor
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 ek méz
    • 7 dkg margarin

    Töltelékhez:

    • 2 ek olaj
    • 4 ek cukor
    • 1 tk őrölt fahéj
    • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
    • 1 nagyobb narancs reszelt héja

    Elkészítése:

    Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a mézet, a tojást és a margarint. Alaposan kidagasztjuk.

    Meleg helyen, egy konyharuhával letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Egy tálkába kanalazzuk a cukrot, majd hozzáadjuk a fahéjat és a szegfűszeget. Jól összeforgatjuk. A narancsot alaposan megmossuk és szárazra töröljük.

    A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 0,5 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk. Lekenjük az olajjal. Megszórjuk a fűszeres cukorral. Ráreszeljük a narancs héját. Óvatosan, a fehér rész ne kerüljön bele.

    A tészta hosszabbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük. 1,5-2 cm vastag csigákat vágunk le. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk úgy, hogy a feltekert rúd levágott vége lesz a fenyőfa törzse, majd az első sor 5 csigát tartalmaz, amik egymás mellet sorakozva alkotják a fenyőfa legszélesebb alsó részét.

    Majd erre a sorra, a csigák közé téve négy tekercset rakunk és minden következő sor 1-el kevesebb csigát tartalmaz. Így összesen 16 csigára van szükségünk. A sütőt előmelegítjük. A fenyőfát 25 percig még kelesztjük.

    Előmelegített sütőbe tolva 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

    Tipp:

    A közelgő karácsony most is inspirált, mind formában, mind illatban.
    Igazi ünnepi kalács lett. A fahéj, a narancs és a szegfűszeg intenzív illata belengte az egész lakást, mind a készítés, mind a sütés során. Akár gasztroajándéknak is kiváló.
    További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá