Hozzávalók:
Tésztához:
Töltelékhez:
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a mézet, a tojást és a margarint. Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, egy konyharuhával letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Egy tálkába kanalazzuk a cukrot, majd hozzáadjuk a fahéjat és a szegfűszeget. Jól összeforgatjuk. A narancsot alaposan megmossuk és szárazra töröljük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 0,5 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk. Lekenjük az olajjal. Megszórjuk a fűszeres cukorral. Ráreszeljük a narancs héját. Óvatosan, a fehér rész ne kerüljön bele.
A tészta hosszabbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük. 1,5-2 cm vastag csigákat vágunk le. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk úgy, hogy a feltekert rúd levágott vége lesz a fenyőfa törzse, majd az első sor 5 csigát tartalmaz, amik egymás mellet sorakozva alkotják a fenyőfa legszélesebb alsó részét.
Majd erre a sorra, a csigák közé téve négy tekercset rakunk és minden következő sor 1-el kevesebb csigát tartalmaz. Így összesen 16 csigára van szükségünk. A sütőt előmelegítjük. A fenyőfát 25 percig még kelesztjük.
Előmelegített sütőbe tolva 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
A közelgő karácsony most is inspirált, mind formában, mind illatban.
Igazi ünnepi kalács lett. A fahéj, a narancs és a szegfűszeg intenzív illata belengte az egész lakást, mind a készítés, mind a sütés során. Akár gasztroajándéknak is kiváló.
További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.