Meggyes-vaníliás pite recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 10 porcukor
- 22,5 dkg vaj
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 1/2 csomag sütőpor
- 1-2 teáskanál citromlé
A kenéshez:
- 1 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
A meggyes töltelékhez:
- 30 dkg fagyasztott, magozott meggy
- 10 dkg cukor
- 1,5 dl víz
- 1 csomag főzős, puncsos pudingpor
- 3-4 szegfűszeg
A vaníliakrémhez:
- 4 dl tej
- 1 csomag főzős, vaníliás pudingpor
- 6 dkg cukor
A díszítéshez:
- 2 dl habtejszín (de el is maradhat)
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból begyúrjuk a tésztát, majd folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe, amíg a tölteléket elkészítjük.
A meggyet egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, szegfűszeget és felöntjük a vízzel, majd felforraljuk. A szegfűszeget kivesszük belőle, a pudingport elkeverjük csomómentesen 1 dl vízben, majd a meggyhez öntjük, elkeverjük és sűrűre főzzük. Kihűtjük, majd botmixerrel pürésítjük.
A vaníliás krémhez a szokásos módon elkészítjük a pudingot.
Ha van piteformánk használjuk azt, ha nincs, akkor egy kapcsos tortaformát. A formát vajazzuk ki, majd a tészta 2/3-ad részét nyújtsuk ki 3 mm vastagra és helyezzük a formába. A maradék tésztából készítsünk kis leveleket.
A tésztát 180 fokra előmelegített sütőben süssük el kb 15-20 perc alatt, majd vegyük ki a sütőből, kenjük a tésztára a maggyes, majd vaníliás krémet és a tetejére tegyük rá a tésztaleveleket. Ha maradt még tészta sodorjuk hosszú rúddá és tekerjük körbe a süti szélét, majd kenjük meg felvert tojással. Visszatoljuk újabb 15-20 percre a sütőbe a félkész pitét.
Szeletekre vágva, tejszínhabbal díszítjük.
Tipp:
Bármilyen más bogyós gyümölcsből is elkészíthetjük.