Meggyes-vaníliás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 10 porcukor
  • 22,5 dkg vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1-2 teáskanál citromlé

A kenéshez:

  • 1 felvert tojás

A meggyes töltelékhez:

  • 30 dkg fagyasztott, magozott meggy
  • 10 dkg cukor
  • 1,5 dl víz
  • 1 csomag főzős, puncsos pudingpor
  • 3-4 szegfűszeg

A vaníliakrémhez:

  • 4 dl tej
  • 1 csomag főzős, vaníliás pudingpor
  • 6 dkg cukor

A díszítéshez:

  • 2 dl habtejszín (de el is maradhat)

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból begyúrjuk a tésztát, majd folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe, amíg a tölteléket elkészítjük.

A meggyet egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, szegfűszeget és felöntjük a vízzel, majd felforraljuk. A szegfűszeget kivesszük belőle, a pudingport elkeverjük csomómentesen 1 dl vízben, majd a meggyhez öntjük, elkeverjük és sűrűre főzzük. Kihűtjük, majd botmixerrel pürésítjük.

A vaníliás krémhez a szokásos módon elkészítjük a pudingot.

Ha van piteformánk használjuk azt, ha nincs, akkor egy kapcsos tortaformát. A formát vajazzuk ki, majd a tészta 2/3-ad részét nyújtsuk ki 3 mm vastagra és helyezzük a formába. A maradék tésztából készítsünk kis leveleket.

A tésztát 180 fokra előmelegített sütőben süssük el kb 15-20 perc alatt, majd vegyük ki a sütőből, kenjük a tésztára a maggyes, majd vaníliás krémet és a tetejére tegyük rá a tésztaleveleket. Ha maradt még tészta sodorjuk hosszú rúddá és tekerjük körbe a süti szélét, majd kenjük meg felvert tojással. Visszatoljuk újabb 15-20 percre a sütőbe a félkész pitét.

Szeletekre vágva, tejszínhabbal díszítjük.

Tipp:

Bármilyen más bogyós gyümölcsből is elkészíthetjük.