Mákos rétes (anyós recept) recept
Hozzávalók:
2 rúd réteshez:
- 8 réteslap
- 250 g darált mák
- 0,5 marék mazsola
- 5 ek porcukor (vagy szorbit)
- 1 kk fahéj
- 0,5 tasak vaníliás cukor
- 3 ek tejföl
- 50 g vaj
- 1 dl étolaj
- 2 ek zsemlemorzsa
- pár csepp citromlé
Elkészítése:
Elkészítjük a tölteléket. A darált mákot, a cukrot, a mazsolát, a fahéjat, a citromlevet, a tejfölt és a zsemlemorzsát elkeverjük. Ha túl folyósnak találjuk, kevés zsemlemorzsával sűríthetjük, ha túl keménynek, tejföllel hígíthatjuk.
Felolvasztjuk a vajat, elkeverjük olajjal. Megnedvesített konyharuhára fektetjük a réteslapot, amit megkenünk a vaj és az olaj keverékével. Erre újabb lapot terítünk, amit ismét megkenünk. Ezt így folytatjuk a 4. lap felhasználásáig. (A másik 4 lapból készül a másik rúd rétes.)
Erre a lapra terítjük egyenletesen a töltelék felét, majd a konyharuha segítségével felhajtjuk. Ügyeljünk, hogy a hajtás ne kerüljön felülre, hanem a rétes egyik oldalán maradjon. Így saját súlya megakadályozza, hogy sütés közben szétnyíljon.
Sütőpapírral borított tepsibe fektetjük a rudat, amikor megtöltöttük, a másik rudat is mellé tesszük. Vigyázzunk, ne érjenek össze!
Tetejét és oldalait kenjük mag a vaj és az olaj keverékével.
Addig sütjük közepes hőfokon, míg aranybarnák nem lesznek.
Ne vágjuk meg melegen, mert akkor könnyebben töredezik. Felszeletelés előtt, vagy utána megszórhatjuk porcukorral, esetleg szorbittal is. Ha cukor helyett szorbitot használunk, cukorbetegek is fogyaszthatják.
Tipp:
Anyósom féltve őrzött füzetében őrzi receptjeit. Ebből másoltam ki a rétesét is.
Kedvemért cukor helyett édesítőt (szorbitot) használ.
A mákos rétes (anyós recept) kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 10 g
Szénhidrát: 33 g
Zsír: 35 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Mit főzzek a héten? – 12 nagyszerű fogás ebédre és vacsorára
Mindennap azon gondolkodsz, mi legyen az ebéd vagy vacsora? Ez a válogatás
Tovább olvasom »Új ízekre vágysz, vagy a klasszikusokat kedveled? Ebben a leves válogatásban nem fogsz csalódni!
A levesek nemcsak előételként, hanem főételként is kiválóan megállják a hel
Tovább olvasom »A tökéletes farsangi fánk titka: Tippek a nagyitól
A farsangi időszak egyik legkedveltebb finomsága a szalagos fánk, amely a v
Tovább olvasom »Változatos hétköznapi fogások – Itt minden napra találsz egy jó receptet!
Változatos és ínycsiklandó fogásokat keresel a hétköznapokra? Válogatásunkb
Tovább olvasom »Friss, puha házi kiflik – 12 fantasztikus recept, amiket érdemes kipróbálnod!
Frissen sült, puha kiflik, amelyek garantáltan mosolyt csalnak mindenki arc
Tovább olvasom »Levesek minden napra – 12 nagyszerű recepttel!
Fedezd fel a levesek változatos világát! Ebben a válogatásban 12 ínycsiklan
Tovább olvasom »