Mákos rétes (anyós recept)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Mákos rétes (anyós recept)

Hozzávalók:

2 rúd réteshez:

  • 8 réteslap
  • 250 g darált mák
  • 0,5 marék mazsola
  • 5 ek porcukor (vagy szorbit)
  • 1 kk fahéj
  • 0,5 tasak vaníliás cukor
  • 3 ek tejföl
  • 50 g vaj
  • 1 dl étolaj
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • pár csepp citromlé

Elkészítése:

Elkészítjük a tölteléket. A darált mákot, a cukrot, a mazsolát, a fahéjat, a citromlevet, a tejfölt és a zsemlemorzsát elkeverjük. Ha túl folyósnak találjuk, kevés zsemlemorzsával sűríthetjük, ha túl keménynek, tejföllel hígíthatjuk.

Felolvasztjuk a vajat, elkeverjük olajjal. Megnedvesített konyharuhára fektetjük a réteslapot, amit megkenünk a vaj és az olaj keverékével. Erre újabb lapot terítünk, amit ismét megkenünk. Ezt így folytatjuk a 4. lap felhasználásáig. (A másik 4 lapból készül a másik rúd rétes.)

Erre a lapra terítjük egyenletesen a töltelék felét, majd a konyharuha segítségével felhajtjuk. Ügyeljünk, hogy a hajtás ne kerüljön felülre, hanem a rétes egyik oldalán maradjon. Így saját súlya megakadályozza, hogy sütés közben szétnyíljon.

Sütőpapírral borított tepsibe fektetjük a rudat, amikor megtöltöttük, a másik rudat is mellé tesszük. Vigyázzunk, ne érjenek össze!

Tetejét és oldalait kenjük mag a vaj és az olaj keverékével.

Addig sütjük közepes hőfokon, míg aranybarnák nem lesznek.

Ne vágjuk meg melegen, mert akkor könnyebben töredezik. Felszeletelés előtt, vagy utána megszórhatjuk porcukorral, esetleg szorbittal is. Ha cukor helyett szorbitot használunk, cukorbetegek is fogyaszthatják.

Tipp:

Anyósom féltve őrzött füzetében őrzi receptjeit. Ebből másoltam ki a rétesét is.
Kedvemért cukor helyett édesítőt (szorbitot) használ.