Körtetorta recept
Hozzávalók:
- 28 dkg liszt
- 14 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- csipet só
Töltelékhez:
- 4 finom körte
- 2 dl fehérbor
- 10 dkg cukor
- gyömbérdarab
- 3 szem szegfűszeg
- 3 dkg vaj
- 1 citrom reszelt, vágott héja
- őrölt fahéj
- őrölt gyömbér
- 1 szikkadt kalács, vagy 4 ek édes morzsa
Elkészítése:
A vajat összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgákkal, a cukorral, a citromhéjjal és csipet sóval. Hűtőben 1 órát pihentetjük.
Félbevágjuk a körtéket, kiszedjük a magházukat, és egy lábasba tesszük a borral, 2 dl vízzel, a citromhéjjal, a szegfűszeggel, 10 dkg cukorral és a vékonyra szeletelt kis darabka gyömbérrel. 15 percig főzzük, lecsöpögtetjük, és félretesszük hűlni.
Felolvasztjuk a vajat a maradék cukorral, egy csipet fahéjjal és az őrölt gyömbérrel. A tészta kétharmadát 1 cm vastagra nyújtjuk. 24 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába tesszük, rászórjuk az összetört kalácsot, vagy édes morzsát, és ráhelyezzük a körtéket. Meglocsoljuk fűszeres vajjal. Kinyújtjuk a maradék tésztát, a torta tetejére tesszük, lenyomkodjuk a széleit, és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
A körtetorta kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 31 g
Zsír: 10 g