Körtetorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
350 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 28 dkg liszt
  • 14 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojássárgája
  • csipet só

Töltelékhez:

  • 4 finom körte
  • 2 dl fehérbor
  • 10 dkg cukor
  • gyömbérdarab
  • 3 szem szegfűszeg
  • 3 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt, vágott héja
  • őrölt fahéj
  • őrölt gyömbér
  • 1 szikkadt kalács, vagy 4 ek édes morzsa

Elkészítése:

A vajat összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgákkal, a cukorral, a citromhéjjal és csipet sóval. Hűtőben 1 órát pihentetjük.

Félbevágjuk a körtéket, kiszedjük a magházukat, és egy lábasba tesszük a borral, 2 dl vízzel, a citromhéjjal, a szegfűszeggel, 10 dkg cukorral és a vékonyra szeletelt kis darabka gyömbérrel. 15 percig főzzük, lecsöpögtetjük, és félretesszük hűlni.

Felolvasztjuk a vajat a maradék cukorral, egy csipet fahéjjal és az őrölt gyömbérrel. A tészta kétharmadát 1 cm vastagra nyújtjuk. 24 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába tesszük, rászórjuk az összetört kalácsot, vagy édes morzsát, és ráhelyezzük a körtéket. Meglocsoljuk fűszeres vajjal. Kinyújtjuk a maradék tésztát, a torta tetejére tesszük, lenyomkodjuk a széleit, és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.