Hozzávalók:
Töltelékhez:
Elkészítése:
A vajat összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgákkal, a cukorral, a citromhéjjal és csipet sóval. Hűtőben 1 órát pihentetjük.
Félbevágjuk a körtéket, kiszedjük a magházukat, és egy lábasba tesszük a borral, 2 dl vízzel, a citromhéjjal, a szegfűszeggel, 10 dkg cukorral és a vékonyra szeletelt kis darabka gyömbérrel. 15 percig főzzük, lecsöpögtetjük, és félretesszük hűlni.
Felolvasztjuk a vajat a maradék cukorral, egy csipet fahéjjal és az őrölt gyömbérrel. A tészta kétharmadát 1 cm vastagra nyújtjuk. 24 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába tesszük, rászórjuk az összetört kalácsot, vagy édes morzsát, és ráhelyezzük a körtéket. Meglocsoljuk fűszeres vajjal. Kinyújtjuk a maradék tésztát, a torta tetejére tesszük, lenyomkodjuk a széleit, és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.