Vajas kifli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1,75 dl tej
- 1,75 dl víz
- 50 dkg kenyér vagy finomliszt
- 20 g friss élesztő
- 2 csapott tk só
- 30 g puha vaj
Elkészítése:
A langyos tejben elkeverjük az élesztőt. A vizet is meglangyosítjuk.
Egy edénybe vagy a dagasztógép táljába mérjük a lisztet és elkeverjük benne a sót, majd hozzáadjuk a vajat, vizet és élesztős tejet, majd elkezdjük összedolgozni, majd dagasztjuk.
Az összedolgozást és a dagasztás végezhetjük kézzel is és géppel is. A jól kidolgozott tésztát letakarva duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 8-10 részre osztjuk és gömbölyűre formázzuk, majd újabb 10 percig pihentetjük.
A tésztákat egyenként háromszög alakúra nyújtjuk, szorosan feltekerjük és kifli formájúra hajlítjuk, majd tepsibe sorakoztatjuk. 30 percig kelesztjük a kifliket.
A sütőt előmelegítjük, az aljába teszünk egy tepsiben vizet amivel együtt melegítjük fel a sütőt. 200 fokos sütőben kb 20-22 perc alatt pirosra sütjük. Még forrón lefújjuk vízzel és hideg helyre tesszük.