Vajas kifli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1,75 dl tej
  • 1,75 dl víz
  • 50 dkg kenyér vagy finomliszt
  • 20 g friss élesztő
  • 2 csapott tk só
  • 30 g puha vaj

Elkészítése:

A langyos tejben elkeverjük az élesztőt. A vizet is meglangyosítjuk.

Egy edénybe vagy a dagasztógép táljába mérjük a lisztet és elkeverjük benne a sót, majd hozzáadjuk a vajat, vizet és élesztős tejet, majd elkezdjük összedolgozni, majd dagasztjuk.

Az összedolgozást és a dagasztás végezhetjük kézzel is és géppel is. A jól kidolgozott tésztát letakarva duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát 8-10 részre osztjuk és gömbölyűre formázzuk, majd újabb 10 percig pihentetjük.

A tésztákat egyenként háromszög alakúra nyújtjuk, szorosan feltekerjük és kifli formájúra hajlítjuk, majd tepsibe sorakoztatjuk. 30 percig kelesztjük a kifliket.

A sütőt előmelegítjük, az aljába teszünk egy tepsiben vizet amivel együtt melegítjük fel a sütőt. 200 fokos sütőben kb 20-22 perc alatt pirosra sütjük. Még forrón lefújjuk vízzel és hideg helyre tesszük.