Pozsonyi kifli recept

Hozzávalók:
- 55 dkg liszt
- 30 dkg margarin
- 6 dkg porcukor
- 3 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 2 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 0,5 dkg só
- Citromhéj
- 2 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez
Máktöltelék:
- 25 dkg darált mák
- 15 dkg kristálycukor
- 0,5 dl tej
- 5dkg mazsola
- fahéj
- citromhéj
Diótöltelék:
- 25dkg dió
- 15 dkg kristálycukor
- 0,7 dl tej
- 5 dkg mazsola
- fahéj
- citromhéj
Elkészítése:
A lisztet a margarinnal, a porcukorral, a sóval és a reszelt citromhéjjal összemorzsoljuk, majd a tejbe feloldott élesztővel és tojással tésztává gyúrjuk és kidolgozzuk. A tésztát hűtőben kb. ½ órát pihentetjük.
A töltelékhez a diót megtisztítjuk és finomra daráljuk, a cukrot a tejel a mazsolával és a citromhéjjal felfőzzük, majd leforrázzuk vele a darált diót. Ezután keverjük hozzá a fahéjat. A tölteléket kihűlve használjuk fel. A máktölteléket ugyanígy készítjük.
A pozsonyi tésztát 3-4 dkg-os darabokra osztjuk, gömbölyűre formázzuk, majd nyújtófával
ovális alakúra nyújtjuk, a közepére tölteléket helyezünk, amit egyenletesen elkenünk, és ezután begöngyöljük kifli (mákos) vagy patkó (diós) alakra. Tetejét tojássárgájával megkenjük, langyos helyen pihentetjük.
Amikor a kiflik megkeltek, és a tojássárgája megszáradt, a tojás fehérjével is megkenjük, és hideg helyen pihentetjük mindaddig, amíg a fehérjeréteg teljesen megszáradt. Száradás alatt a tojásfehérje réteg megrepedezik, és ettől nyeri a pozsonyi kifli tetszetős márványosságát. Forró sütőben sütjük.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? 2025.05.21 szerda
Ha szerdán már lankad a lendület, jól jön egy kész menüsor, ami levesből, f
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »