Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Pozsonyi kifli recept

Pozsonyi kifli
Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat



  • Hozzávalók:

    • 55 dkg liszt
    • 30 dkg  margarin
    • 6 dkg porcukor
    • 3 dkg élesztő
    • 1,5 dl tej
    • 2 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 0,5 dkg só
    • Citromhéj
    • 2 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez

    Máktöltelék:

    • 25 dkg darált mák
    • 15 dkg kristálycukor
    • 0,5 dl tej
    • 5dkg mazsola
    • fahéj
    • citromhéj

    Diótöltelék:

    • 25dkg dió
    • 15 dkg kristálycukor
    • 0,7 dl tej
    • 5 dkg mazsola
    • fahéj
    • citromhéj

    Elkészítése:

    A lisztet a margarinnal, a porcukorral, a sóval és a reszelt citromhéjjal összemorzsoljuk, majd a tejbe feloldott élesztővel és tojással tésztává gyúrjuk és kidolgozzuk. A tésztát hűtőben kb. ½ órát pihentetjük.

    A töltelékhez a diót megtisztítjuk és finomra daráljuk, a cukrot a tejel a mazsolával és a citromhéjjal felfőzzük, majd leforrázzuk vele a darált diót. Ezután keverjük hozzá a fahéjat. A tölteléket kihűlve használjuk fel. A máktölteléket ugyanígy készítjük.

    A pozsonyi tésztát 3-4 dkg-os darabokra osztjuk, gömbölyűre formázzuk, majd nyújtófával
    ovális alakúra nyújtjuk, a közepére tölteléket helyezünk, amit egyenletesen elkenünk, és ezután begöngyöljük kifli (mákos) vagy patkó (diós) alakra. Tetejét tojássárgájával megkenjük, langyos helyen pihentetjük.

    Amikor a kiflik megkeltek, és a tojássárgája megszáradt, a tojás fehérjével is megkenjük, és hideg helyen pihentetjük mindaddig, amíg a fehérjeréteg teljesen megszáradt. Száradás alatt a tojásfehérje réteg megrepedezik, és ettől nyeri a pozsonyi kifli tetszetős márványosságát. Forró sütőben sütjük.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá