Pozsonyi kifli recept
Hozzávalók:
- 55 dkg liszt
- 30 dkg margarin
- 6 dkg porcukor
- 3 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 2 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 0,5 dkg só
- Citromhéj
- 2 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez
Máktöltelék:
- 25 dkg darált mák
- 15 dkg kristálycukor
- 0,5 dl tej
- 5dkg mazsola
- fahéj
- citromhéj
Diótöltelék:
- 25dkg dió
- 15 dkg kristálycukor
- 0,7 dl tej
- 5 dkg mazsola
- fahéj
- citromhéj
Elkészítése:
A lisztet a margarinnal, a porcukorral, a sóval és a reszelt citromhéjjal összemorzsoljuk, majd a tejbe feloldott élesztővel és tojással tésztává gyúrjuk és kidolgozzuk. A tésztát hűtőben kb. ½ órát pihentetjük.
A töltelékhez a diót megtisztítjuk és finomra daráljuk, a cukrot a tejel a mazsolával és a citromhéjjal felfőzzük, majd leforrázzuk vele a darált diót. Ezután keverjük hozzá a fahéjat. A tölteléket kihűlve használjuk fel. A máktölteléket ugyanígy készítjük.
A pozsonyi tésztát 3-4 dkg-os darabokra osztjuk, gömbölyűre formázzuk, majd nyújtófával
ovális alakúra nyújtjuk, a közepére tölteléket helyezünk, amit egyenletesen elkenünk, és ezután begöngyöljük kifli (mákos) vagy patkó (diós) alakra. Tetejét tojássárgájával megkenjük, langyos helyen pihentetjük.
Amikor a kiflik megkeltek, és a tojássárgája megszáradt, a tojás fehérjével is megkenjük, és hideg helyen pihentetjük mindaddig, amíg a fehérjeréteg teljesen megszáradt. Száradás alatt a tojásfehérje réteg megrepedezik, és ettől nyeri a pozsonyi kifli tetszetős márványosságát. Forró sütőben sütjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »

