Pozsonyi kifli

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 55 dkg liszt
  • 30 dkg  margarin
  • 6 dkg porcukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 2 egész tojás
  • 0,5 dkg só
  • Citromhéj
  • 2 egész tojás a kenéshez

Máktöltelék:

  • 25 dkg darált mák
  • 15 dkg kristálycukor
  • 0,5 dl tej
  • 5dkg mazsola
  • fahéj
  • citromhéj

Diótöltelék:

  • 25dkg dió
  • 15 dkg kristálycukor
  • 0,7 dl tej
  • 5 dkg mazsola
  • fahéj
  • citromhéj

Elkészítése:

A lisztet a margarinnal, a porcukorral, a sóval és a reszelt citromhéjjal összemorzsoljuk, majd a tejbe feloldott élesztővel és tojással tésztává gyúrjuk és kidolgozzuk. A tésztát hűtőben kb. ½ órát pihentetjük.

A töltelékhez a diót megtisztítjuk és finomra daráljuk, a cukrot a tejel a mazsolával és a citromhéjjal felfőzzük, majd leforrázzuk vele a darált diót. Ezután keverjük hozzá a fahéjat. A tölteléket kihűlve használjuk fel. A máktölteléket ugyanígy készítjük.

A pozsonyi tésztát 3-4 dkg-os darabokra osztjuk, gömbölyűre formázzuk, majd nyújtófával
ovális alakúra nyújtjuk, a közepére tölteléket helyezünk, amit egyenletesen elkenünk, és ezután begöngyöljük kifli (mákos) vagy patkó (diós) alakra. Tetejét tojássárgájával megkenjük, langyos helyen pihentetjük.

Amikor a kiflik megkeltek, és a tojássárgája megszáradt, a tojás fehérjével is megkenjük, és hideg helyen pihentetjük mindaddig, amíg a fehérjeréteg teljesen megszáradt. Száradás alatt a tojásfehérje réteg megrepedezik, és ettől nyeri a pozsonyi kifli tetszetős márványosságát. Forró sütőben sütjük.