Hozzávalók:
Máktöltelék:
Diótöltelék:
Elkészítése:
A lisztet a margarinnal, a porcukorral, a sóval és a reszelt citromhéjjal összemorzsoljuk, majd a tejbe feloldott élesztővel és tojással tésztává gyúrjuk és kidolgozzuk. A tésztát hűtőben kb. ½ órát pihentetjük.
A töltelékhez a diót megtisztítjuk és finomra daráljuk, a cukrot a tejel a mazsolával és a citromhéjjal felfőzzük, majd leforrázzuk vele a darált diót. Ezután keverjük hozzá a fahéjat. A tölteléket kihűlve használjuk fel. A máktölteléket ugyanígy készítjük.
A pozsonyi tésztát 3-4 dkg-os darabokra osztjuk, gömbölyűre formázzuk, majd nyújtófával
ovális alakúra nyújtjuk, a közepére tölteléket helyezünk, amit egyenletesen elkenünk, és ezután begöngyöljük kifli (mákos) vagy patkó (diós) alakra. Tetejét tojássárgájával megkenjük, langyos helyen pihentetjük.
Amikor a kiflik megkeltek, és a tojássárgája megszáradt, a tojás fehérjével is megkenjük, és hideg helyen pihentetjük mindaddig, amíg a fehérjeréteg teljesen megszáradt. Száradás alatt a tojásfehérje réteg megrepedezik, és ettől nyeri a pozsonyi kifli tetszetős márványosságát. Forró sütőben sütjük.