Hókiflicskék recept
Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 20 dkg rétesliszt
- 1 dkg élesztő
- 2 kk cukor
- 20 dkg zsír
- 2-2,5 dl tejföl
- csipet só
Továbbá:
- szilvalekvár
- vaníliás porcukor (a forgatáshoz)
Elkészítése:
A liszteket egy tálba öntjük, hozzáadjuk a rámorzsolt élesztőt, a cukrot és a sót. Az egészet összemorzsoljuk a zsírral, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a tejfölt, amíg könnyen gyúrható, nem ragadós tésztát kapunk. A tésztát kelesztés nélkül azonnal használjuk.
A tésztát kb. 1/2 cm vastagságúra nyújtjuk, majd 6 cm-es kerek kiszúróval köröket szaggatunk belőle. Egy tésztakört kiválasztunk, és vízszintesen kissé ellapogatjuk, hogy ovális formát kapjunk. A felső részére egy kávéskanálnyi lekvárt teszünk, ügyelve arra, hogy a szélek tiszták maradjanak.
A tésztát óvatosan ráhajtjuk a lekvárra, és jól összenyomkodjuk a széleket, hogy a töltelék ne folyjon ki. Ezután az alsó részt is ráhajtjuk, finoman összenyomkodjuk, megsodorjuk, és kis kifli alakot formázunk belőle.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Ügyeljünk arra, hogy ne piruljanak meg, csak éppen átsüljenek.
Amint a kiflik megsültek, még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk őket, hogy szép bevonatot kapjanak. Ebből a mennyiségből nagyjából 50 darab kifli lesz, amelyek omlósak és édesen lekvárosak – tökéletes kis édességek a karácsonyi asztalra!