Békebeli ropogós kifli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 25 dkg kenyérliszt
- 25 dkg finomliszt
- 10 g só
- 2 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 5 dkg tejföl
- 2 dl tej
- 1 dl víz
Elkészítése:
A hozzávalókból kelttésztát készítünk. Nem kell az élesztőt külön felfuttatni, elég csak a liszt tetejére morzsolni és beledagasztani.
A tésztát hólyagosra dagasztjuk, majd letakarva langyos helyen megkelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén átgyúrjuk, majd 8-10 részre vágjuk attól függően mekkora kifliket szeretnénk. A tésztákat egyenként gömbökké formáljuk.
A gyúrótáblát enyhén átkenjük olajjal, majd egy tésztát magunk elé teszünk és nagyjából háromszög alakúra, vékonyra nyújtjuk.
A szélesebbik oldalától kezdve elkezdjük feltekerni szorosan úgy, hogy az ujjainkat széttárjuk és a kezeinkkel tekerés közben kifelé sodorjuk.
Közben többször felemelhetjük és meghúzhatjuk a tésztát, hogy biztosan szoros legyen a tekerés.
A tészta vége alulra kerüljön, hogy sütés közben ne nyíljon ki. Kifli alakúra hajlítjuk.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a megformázott kifliket, majd hőmérséklettől függően 30-45 percig kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra, alsó-felső sütéssel.
A megkelt kifliket alaposan lespricceljük vízzel, majd kb 22-25 perc alatt készre sütjük. Mikor kivettük a sütőből, még forrón lespricceljük ismét vízzel, majd hűvös helyre tesszük. Így lesz szép cserepes, ropogós a héja.