Békebeli ropogós kifli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg kenyérliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 10 g só
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 5 dkg tejföl
  • 2 dl tej
  • 1 dl víz

Elkészítése:

A hozzávalókból kelttésztát készítünk. Nem kell az élesztőt külön felfuttatni, elég csak a liszt tetejére morzsolni és beledagasztani.

A tésztát hólyagosra dagasztjuk, majd letakarva langyos helyen megkelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén átgyúrjuk, majd 8-10 részre vágjuk attól függően mekkora kifliket szeretnénk. A tésztákat egyenként gömbökké formáljuk.

A gyúrótáblát enyhén átkenjük olajjal, majd egy tésztát magunk elé teszünk és nagyjából háromszög alakúra, vékonyra nyújtjuk.

A szélesebbik oldalától kezdve elkezdjük feltekerni szorosan úgy, hogy az ujjainkat széttárjuk és a kezeinkkel tekerés közben kifelé sodorjuk.

Közben többször felemelhetjük és meghúzhatjuk a tésztát, hogy biztosan szoros legyen a tekerés.

A tészta vége alulra kerüljön, hogy sütés közben ne nyíljon ki. Kifli alakúra hajlítjuk.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a megformázott kifliket, majd hőmérséklettől függően 30-45 percig kelesztjük.

Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra, alsó-felső sütéssel.

A megkelt kifliket alaposan lespricceljük vízzel, majd kb 22-25 perc alatt készre sütjük. Mikor kivettük a sütőből, még forrón lespricceljük ismét vízzel, majd hűvös helyre tesszük. Így lesz szép cserepes, ropogós a héja.