Kelt kifli (diabetikusan is) recept
Hozzávalók:
- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 25 dkg graham liszt
- 3 dl 1,5-ös tej
- ízlés szerint édesítőszer vagy cukor
- 1 cs élesztő, vagy 1 kockaélesztő
- 5 dkg margarin
- csipet só
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (megkenni a tetejét)
- diabetikus lekvár
Elkészítése:
A tejet langyosítsuk meg, keverjük el benne az édesítőszert és futtassuk fel az élesztőt. Legyünk türelmesek, mivel nem cukorral dolgozunk ez a folyamat lassabb lehet, mint megszoktuk! Amíg az élesztő felfut, mérjük ki a liszteket és tegyük őket egy olyan tálba, amiben könnyű lesz összegyúrnunk a tésztát.
Olvasszuk meg a margarint és keverjük el a liszttel, adjunk hozzá egy csipet sót, ha az élesztő felfutott keverjük azt is a masszához. Gyúrjuk addig, amíg össze nem áll, ha nagyon tapad az edény falához egy kis teljes kiőrlésű lisztet nyugodtan tegyünk még hozzá!
Meleg helyen hagyjuk pihenni, míg a tészta kb kétszeresére nem dagad! (Ez, az édesítőszer miatt, szintén egy lassabb folyamat.) Ha megkelt, vágjuk a bucit négy részbe, nyújtsuk ki őket kör alakban. A köröket vágjuk 8 kis háromszögre.
A háromszögek talpához tegyünk egy kevés lekvárt, majd kenjük el azt az egész háromszögön. A csúcs felé halad tekerjük fel őket. Egymástól kb 1,5 centire helyezzük őket tepsibe, kenjük meg a tetejüket tojással, majd előmelegített sütőben süssük kb 15-20 percig. A többi adag gyorsabban fog megsülni, hiszen a sütő folyamatosan melegszik!
Ha kihűl,fogyasszuk. Melegen is isteni, de vigyázni kell vele, hiszen az élesztő miatt hamar eltelíti az embert.