Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kefíres kiflik recept

Kefíres kiflik
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó



  • Hozzávalók:
    Öregtésztához:

    • 120 g kenyérliszt, BL80
    • 4 g friss élesztő (NEM DKG!)
    • 80 g langyos víz

    Kiflihez:

    • a fenti egész öregtészta (ez kb. 20 dkg)
    • 30 dkg kenyérliszt, BL80
    • 3 dkg margarin/vaj
    • 2 ek burgonyapehely
    • 1 csipet aszkorbinsav (ez most kimaradt)
    • 1 dkg só (ez 1 púpos tk)
    • 1 mokkáskanál cukor
    • 20 dkg kefír
    • 1 ek olaj a kelesztő tál kikenéséhez

    Elkészítése

    Este az öregtészta hozzávalóit kimérjük és alaposan összedolgozzuk. Egy kelesztő tálban lefedve a konyhapulton hagyjuk reggelig.

    Reggel a fenti összes öreg tésztát és a kifli többi alapanyagát egy tálban jól kidagasztjuk. Finoman kiolajozott kelesztő tálban lefedve 25 percet pihentetjük. Majd jól átgyúrjuk. Ismét lefedve 25 percet kelesztjük.

    A megkelt tésztát 8 egyenlő részre végjuk és golyókat formálunk. Letakarva hagyjuk 10 percet pihenni. Egyesével a golyókat vízcsepp alakúra elnyújtjuk.

    A szélesebb végéről kezdve feltekerjük és kifli formára hajlítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Letakarva további 40-50 percet kelesztjük.

    A sütőt előmelegítjük 230 fokra és az aljába helyezünk egy tálka vizet. A megkelt kifliket lekenjük egy kevéske tejjel és a kiflik közé vizet spriccelünk. Az előmelegített, gőzös sütőbe toljuk, ahol 10 percig 230 fokon sütjük, majd további 15 percet 200 fokon.

    A megsült kifliket rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

    Tipp:

    A formázás képei megtekinthetők a blogon. Az elkészítési idő nem tartalmazza az öregtészta pihentetési idejét.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá