Kefíres kiflik

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Kefíres kiflik

Hozzávalók:
Öregtésztához:

  • 120 g kenyérliszt, BL80
  • 4 g friss élesztő (NEM DKG!)
  • 80 g langyos víz

Kiflihez:

  • a fenti egész öregtészta (ez kb. 20 dkg)
  • 30 dkg kenyérliszt, BL80
  • 3 dkg margarin/vaj
  • 2 ek burgonyapehely
  • 1 csipet aszkorbinsav (ez most kimaradt)
  • 1 dkg só (ez 1 púpos tk)
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 20 dkg kefír
  • 1 ek olaj a kelesztő tál kikenéséhez

Elkészítése

Este az öregtészta hozzávalóit kimérjük és alaposan összedolgozzuk. Egy kelesztő tálban lefedve a konyhapulton hagyjuk reggelig.

Reggel a fenti összes öreg tésztát és a kifli többi alapanyagát egy tálban jól kidagasztjuk. Finoman kiolajozott kelesztő tálban lefedve 25 percet pihentetjük. Majd jól átgyúrjuk. Ismét lefedve 25 percet kelesztjük.

A megkelt tésztát 8 egyenlő részre végjuk és golyókat formálunk. Letakarva hagyjuk 10 percet pihenni. Egyesével a golyókat vízcsepp alakúra elnyújtjuk.

A szélesebb végéről kezdve feltekerjük és kifli formára hajlítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Letakarva további 40-50 percet kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 230 fokra és az aljába helyezünk egy tálka vizet. A megkelt kifliket lekenjük egy kevéske tejjel és a kiflik közé vizet spriccelünk. Az előmelegített, gőzös sütőbe toljuk, ahol 10 percig 230 fokon sütjük, majd további 15 percet 200 fokon.

A megsült kifliket rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Tipp:

A formázás képei megtekinthetők a blogon. Az elkészítési idő nem tartalmazza az öregtészta pihentetési idejét.