Tekert kakaós kalács recept
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 3 dkg élesztő
- 10 dkg porcukor
- 8 dkg olvasztott vaj
- 1 teáskanál só
- 9 dl tej.
A kalács lekenéséhez:
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
A kalács locsolásához:
- 1/2 dl tej
- 1 vaníliás cukor
Elkészítése:
Az élesztőt kevés tejjel,cukorral felfuttatjuk.
A többi hozzávalóival jól eldolgozzuk, majd a háromszorosára kelesztjük.
Négy darabba vágjuk, majd négy cipót formálunk belőle és kettőt kakaóporral ízesítünk.A fehér tésztát kisodorjuk 25×39 cm-es méretű tepsi nagyságra, lekvárral lekenjük vékonyan, majd rátesszük a kisodort kakaós lapot.
Feltekerjük és a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
A másik 2 cipóval is így járunk el.Még fél órát kelesztjük.
Cukros tojássárgájával megkenjük, majd lassú tűzön sütjük.
A sütés vége felé,amikor már majdnem kész,akkor a 1/2 dl tejet felmelegítjük,a vaníliás cukrot bele keverjük és a kalácsot meglocsoljuk.
Ettől lesz a kalács szép foszlós.
(A tésztában NINCS tojás!)