Tekert kakaós kalács

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg porcukor
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 1 teáskanál só
  • 9 dl tej.

A kalács lekenéséhez:

  • 1 db tojássárgája

A kalács locsolásához:

  • 1/2 dl tej
  • 1 vaníliás cukor

Elkészítése:
Az élesztőt kevés tejjel,cukorral felfuttatjuk.
A többi hozzávalóival jól eldolgozzuk, majd a háromszorosára kelesztjük.
Négy darabba vágjuk, majd négy cipót formálunk belőle és kettőt kakaóporral ízesítünk.A fehér tésztát kisodorjuk 25×39 cm-es méretű tepsi nagyságra, lekvárral lekenjük vékonyan, majd rátesszük a kisodort kakaós lapot.
Feltekerjük és a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
A másik 2 cipóval is így járunk el.Még fél órát kelesztjük.
Cukros tojássárgájával megkenjük, majd lassú tűzön sütjük.
A sütés vége felé,amikor már majdnem kész,akkor a 1/2 dl tejet felmelegítjük,a vaníliás cukrot bele keverjük és a kalácsot meglocsoljuk.
Ettől lesz a kalács szép foszlós.
(A tésztában NINCS tojás!)