Mákos guba recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tésztához:
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 0,5 kg rétesliszt
- 1 kk cukor
- 10 dkg margarin
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg margarin a tepsi kenéséhez
Töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 20 dkg porcukor
- 1 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
Öntethez:
- 8 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 3 púpos evőkanál liszt
- 10 dkg cukor
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben. A liszthez adjuk hozzá a tojások sárgáját, sót, olvasztott margarint, a porcukrot, és az élesztős tejet. Végül a maradék langyos tejet is adjuk hozzá. Gyúrjuk jól össze és kelesszük duplájára.
Ha megkelt kinyújtjuk kb 1 cm vastagra és közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A tepsit kivajazzuk, egymás mellé leterítünk egy sor kiszaggatott tésztát, erre rárakjuk a mákos tölteléket, és újra egy sor tészta. 10 percig kelesztjük, aztán megkenjük tojás sárgájával a tetejét és közepes hőfokon sütjük (180 fokon, aranybarnára).
A mákhoz keverjük hozzá a cukrot. A tejet felrakjuk főni, hozzáreszeljük a citrom héját, ha felforrt, hozzáadjuk a cukros mákot. Kb 3 percig forraljuk és ezt simítjuk rá a tésztára.
Az öntethez 6 tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforralunk. A maradék 2 dl tejben elkeverjük a tojás sárgáját és a lisztet, majd a felforrt tejhez adjuk. Sűrűre főzzük. A kész guba mellé tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

9 ínycsiklandó ebéd ötlet, amikkel spórolhatsz egy kicsit!
Van amikor kevés pénzből kell okosan gazdálkodni. Ezekkel a finom és laktat
Tovább olvasom »
8 gyümölcsös süti, amitől a nyár még édesebb lesz
A nyár ízei egy tortában – friss, gyümölcsös, krémes sütemények, amik bárme
Tovább olvasom »
A fasírt is lehet különleges – 8 recept, amit imádni fogsz!
A fasírt igazi örök kedvenc – de ki mondta, hogy csak a klasszikus változat
Tovább olvasom »
Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »