Kürtőskalács revolúció recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 6 ek cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5-2 dl tej
- 8 dkg olvasztott vaj
- csipet só
Továbbá:
- 4-6 ek kristálycukor
- 1-2 tk fahéj
- 4 dkg olvasztott vaj
Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk. Rászórunk egy kevés cukrot, és meleg helyen hagyjuk felfutni (kb. 15 perc).
A liszthez hozzáadjuk a csipet sót és a cukrot. Elkeverjük. Beletesszük a tojások sárgáját, az olvasztott vajat, és a felfutott élesztős tejet. Elkezdjük összegyúrni, és annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy egy puha, lágy, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Alaposan dagasszuk ki, majd tegyük félre meleg helyre kelni (45 perc).
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A tésztát osszuk 2 felé, és lisztezett felületen nyújtsuk kb. fél cm vastag téglalap alakúra. Ha szabályos rudakat szeretnénk, akkor a széleit éles késsel vágjuk egyenesre. /Én a téglalapot hosszabbik oldalán keresztben elvágtam, így lettek kb. ujjnyi hosszúkás rudak/. Olvasztott vajjal jól megkenegetjük, majd gazdagon meghintjük a cukor és fahéj keverékével. Egy pizzavágóval ujjnyi széles csíkokat szabunk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
A sütőbe betéve kb. 15 perc alatt szép világosra sütjük. (Én 2 tepsivel dolgoztam, így légkeveréses módban sültek a rudacskák.)
Hideg tejjel, vagy egy kis vanília sodót kínálva mellé kiváló uzsonna.