Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kürtőskalács recept

Kürtőskalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    A tésztához:

    • 50 dkg finomliszt
    • 3 púpozott ek porcukor +1 tk
    • 0,5 kk só
    • 2 tasak vaníliás cukor
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS+1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 3 dl tej
    • 4 dkg élesztő
    • 10 dkg teavaj
    • fél citrom héjja

    A megkenéséhez:

    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS+1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • kristálycukor ( vaníliás cukor, fahéj) ki, hogy szereti

    Elkészítése:
    Fogjunk egy mély keverőtálat és szitáljuk bele a lisztet. Tegyük bele a cukrot, sót, vaníliás cukrot, tojást és a tojás sárgáját. A mikróban melegítsük meg a tejet, keverjünk bele 1 tk porcukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, várjuk meg, míg felfut.
    Olvasszuk meg a vajat a mikróban és borítsuk a tésztához, öntsük bele a felfutott élesztőt és alaposan gyúrjuk meg, míg rugalmas állagot el nem érünk. Akkor jó, ha nem tapad már oda az edény falához. Ha kész, tegyük félre kelni 30 perce, takarjuk le konyharuhával.
    Szükségünk van kb 8-10 db gurigára vagy (wc papír vagy konyhai törlő) vagy esetleg alumínium sörös doboz is jó. Bugyoláljuk be őket alufóliába.
    Ha a tészta megkelt, akkor nyújtsuk ki nagyon hosszúkás alakúra, 0,5 cm vastagra, majd vágjuk fel 2-3 cm-es csíkokra.
    A tésztát csigavonalban tekerjük a dobozokra úgy, hogy közben ne maradjon közöttük rés. Az első Gurigánál kiderül, hogy elég hosszú-e a tésztánk, ha szükséges, akkor toldjuk össze kettesével. A nyújtódeszkán kicsit hengergessük meg a felcsavart tésztát, hogy kilapuljon.
    Verjük fel a megmaradt tojásfehérjét egy egész tojással. Egy lapos tányérba borítsunk kristálycukrot. Kenjük meg a tésztát tojással ,majd forgassuk cukorba.
    Állítva helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe és előmelegített sütőben addig süssük, míg rá nem karamellizálódik a cukor. Ha kész, akkor hagyjuk kicsit kihűlni, mert így könnyebben lejön a hengerről.

     

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá