Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Rozsos kenyér recept

Rozsos kenyér
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 40 dkg BL80-as fehér kenyér liszt
    • 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
    • 3 dkg élesztő
    • 2,5 dl langyos víz
    • 2 teáskanál só
    • 1 csapott evőkanálnyi cukor
    • olaj

    Elkészítése:

    A langyos vízbe beleteszem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt és félreteszem, amíg egy tálba beleszitálom a liszteteket és összekeverem a sóval. A lisztkeverékhez hozzáadom az élesztős vizet, nem szoktam megvárni, hogy felfusson, és alaposan kidagasztom a tésztát. Amikor elérte a megfelelő állagot, elválik a kezemtől és a tál falától is, akkor beolajozom a kezem és átforgatom benne a tésztát. Meleg helyen 50 percet kelesztem, aztán átdolgozom a tésztát és újabb 20 percre visszateszem a melegbe.

    A sütőt felfűtöm 200 fokra, a jénai tálat egy csepp olajjal kiolajozom, így teszem bele a megformázott kenyeret, aminek a tetejét éles késsel bevagdalok és vizes ecsettel megkenek. A jénai tetejét ráteszem és kb. 40 perc alatt megsütöm.
    Amikor kiveszem a sütőből újra, még forrón megkenem vizes ecsettel és tiszta konyharuhával leterítve hagyom kihűlni.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá