Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kefires zsemlék recept

Kefires zsemlék
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 75 dkg liszt
    • 2 kis pohár kefir
    • kevés víz
    • 2,5 tk só
    • 4 dkg élesztő
    • csipet cukor

    Elkészítése:

    A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a sót. A 2 pohár kefirt és kb 1 dl vizet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.

    A felfutott élesztőt hozzákeverjük a liszthez, majd puha tésztát dagasztunk.Öntsünk még hozzá annyi vizet, amennyit felvesz a tészta (ennyi liszthez összesen kb. 4 dl folyadék kell, a kefirt is beleszámoltam a folyadék kategóriába), de óvatosan adagoljuk.

    Letakarjuk, és fél órát kelni hagyjuk. Ezután kicsit átmozgatjuk a tésztát, óvatosan gyúrjuk, ismét letakarjuk, 15 percet pihenni hagyjuk. 9 darabra vágjuk (több darabra is oszthatjuk, de 9 -ből szép nagy zsemlék lesznek), és mindegyikből zsemléket formázunk. Rátesszük őket a sütőpapírral bélelt tepsire, vagy lemezre.

    Letakarjuk, és még kb. 30 – 40 percet kelni hagyjuk ( a kelési hőmérséklet változhat, attól függően milyen meleg van a helyiségben). Végül lespricceljük vízzel, és a tetejét szezámaggal megszórjuk (elhagyható).

    200 fokon kb. 20 percet sütjük. Amint megsültek, rácsra tesszük hűlni őket, és még kaphatnak egy kis vizes spriccelést.

    Tipp:

    Kefir helyett használhatunk joghurtot, vagy tejet, esetleg tejfölt, vagy túróból lecsöpögött savót.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá