Hozzávalók:
Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a sót. A 2 pohár kefirt és kb 1 dl vizet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
A felfutott élesztőt hozzákeverjük a liszthez, majd puha tésztát dagasztunk.Öntsünk még hozzá annyi vizet, amennyit felvesz a tészta (ennyi liszthez összesen kb. 4 dl folyadék kell, a kefirt is beleszámoltam a folyadék kategóriába), de óvatosan adagoljuk.
Letakarjuk, és fél órát kelni hagyjuk. Ezután kicsit átmozgatjuk a tésztát, óvatosan gyúrjuk, ismét letakarjuk, 15 percet pihenni hagyjuk. 9 darabra vágjuk (több darabra is oszthatjuk, de 9 -ből szép nagy zsemlék lesznek), és mindegyikből zsemléket formázunk. Rátesszük őket a sütőpapírral bélelt tepsire, vagy lemezre.
Letakarjuk, és még kb. 30 – 40 percet kelni hagyjuk ( a kelési hőmérséklet változhat, attól függően milyen meleg van a helyiségben). Végül lespricceljük vízzel, és a tetejét szezámaggal megszórjuk (elhagyható).
200 fokon kb. 20 percet sütjük. Amint megsültek, rácsra tesszük hűlni őket, és még kaphatnak egy kis vizes spriccelést.
Kefir helyett használhatunk joghurtot, vagy tejet, esetleg tejfölt, vagy túróból lecsöpögött savót.