Finom, laktató házi zsemle recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2 dkg cukor
- 1,5 dkg só
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dkg vaj
- 4 dl tej
- 3 dkg élesztő
Elkészítése:
Az élesztőt egy kis langyos tejben és kevés cukorral felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalóját egy nagy tálba mérjük, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet, és sima tésztát dagasztunk belőle. Lefedve, langyos helyen hagyjuk a duplájára kelni. Amikor megkelt, finoman átgyúrjuk, majd ismét duplájára kelesztjük.
Ezután a tésztát enyhén lisztezett felületen nyolc egyenlő részre osztjuk, és zsömléket formázunk belőlük anélkül, hogy újra átgyúrnánk. A zsömléket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, ügyelve arra, hogy elegendő helyet hagyjunk köztük (egy tepsire 4 db kerüljön). Újabb fél órát kelesztjük a tepsiben.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra (légkeverés nélkül), és a legalsó rácson 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük a zsömléket. Amikor kivesszük a sütőből, egy kis vízzel megspricceljük a tetejüket, hogy finom, puha maradjon a héjuk.
Sztori:
Ezek a házi zsemlék nem olyan pillekönnyűek, mint a boltiak – de ez nem is baj, mert ezekben tényleg van anyag! Itt nem spóroltam az alapanyagokkal, és nincs szükség semmiféle adalékra, hogy jóllakasson. Egy darab is elég belőle, hogy az ember igazán jóllakottnak érezze magát, és közben még finom is! A tészta belseje puha, szép szerkezetű, amire büszke lehetek. Másnapra ebből készítettem a páromnak szendvicset, a kisebbik gyerekem pedig csak úgy natúran, önmagában be is falt egyet. Igaz, néhány darab a tetején szétnyílt, de nem szépségversenyre készültek! Ami a lényeg, hogy elfogyott az utolsó morzsáig – és ez mond el mindent.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »