Finom, laktató házi zsemle recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2 dkg cukor
- 1,5 dkg só
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dkg vaj
- 4 dl tej
- 3 dkg élesztő
Elkészítése:
Az élesztőt egy kis langyos tejben és kevés cukorral felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalóját egy nagy tálba mérjük, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet, és sima tésztát dagasztunk belőle. Lefedve, langyos helyen hagyjuk a duplájára kelni. Amikor megkelt, finoman átgyúrjuk, majd ismét duplájára kelesztjük.
Ezután a tésztát enyhén lisztezett felületen nyolc egyenlő részre osztjuk, és zsömléket formázunk belőlük anélkül, hogy újra átgyúrnánk. A zsömléket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, ügyelve arra, hogy elegendő helyet hagyjunk köztük (egy tepsire 4 db kerüljön). Újabb fél órát kelesztjük a tepsiben.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra (légkeverés nélkül), és a legalsó rácson 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük a zsömléket. Amikor kivesszük a sütőből, egy kis vízzel megspricceljük a tetejüket, hogy finom, puha maradjon a héjuk.
Sztori:
Ezek a házi zsemlék nem olyan pillekönnyűek, mint a boltiak – de ez nem is baj, mert ezekben tényleg van anyag! Itt nem spóroltam az alapanyagokkal, és nincs szükség semmiféle adalékra, hogy jóllakasson. Egy darab is elég belőle, hogy az ember igazán jóllakottnak érezze magát, és közben még finom is! A tészta belseje puha, szép szerkezetű, amire büszke lehetek. Másnapra ebből készítettem a páromnak szendvicset, a kisebbik gyerekem pedig csak úgy natúran, önmagában be is falt egyet. Igaz, néhány darab a tetején szétnyílt, de nem szépségversenyre készültek! Ami a lényeg, hogy elfogyott az utolsó morzsáig – és ez mond el mindent.