Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tökmagos gyökérkenyér recept

Tökmagos gyökérkenyér
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 200 g aktív kovász
    • 500 g kenyérliszt (BL 80)
    • 12 g só
    • 320 ml víz
    • 1 ek olívaolaj
    • 80 g tökmag

    Elkészítése:

    A tökmagból félreteszünk 2-3 marokkal (ez megy majd a kenyér tetejére), a maradékot száraz serpenyőben óvatosan megpirítjuk.

    Az aktív kovászt alaposan összekeverjük a langyos vízzel, majd hozzáadjuk a lisztet és a sót. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd letakarva pihenni hagyjuk 10 percet. Ráöntjük az 1 evőkanál olívaolajat, és alaposan összedolgozzuk, majd 20 percet pihentetjük még. Ezután kézzel, vagy géppel szép, sima, rugalmas tésztává dagasztjuk. 30 percet pihentetjük, és lisztezett deszkán óvatosan kilapítjuk és kettévágjuk. A két tésztát hajtogatni fogjuk.

    A hajtogatást felülről lefele, lentről felfele, jobbról balra majd balról jobbra végezzük. A tésztát egy órán át pihentetjük, majd a hajtogatást még 2x elvégezzük. Az utolsó két hajtogatásnál megszórjuk a tésztát a pirított tökmaggal. Végül megformázzuk hosszúkás rúdra, és 2-3-at csavarunk rajta Ezután megformázzuk, egyet-kettőt újra csavarunk rajta, és teljes kiőrlésű liszttel megszórt konyharuhában még másfél órát kelni hagyjuk.

    Időközben bekapcsoljuk a sütőt 230° C fokra, alulra egy fazekat teszünk hideg vízzel, és betesszük a fedeles tepsit is. A forró tepsibe sütőpapír segítségével óvatosan berakjuk a kenyereket, lekenjük hideg vízzel, és megszórjuk pirítatlan tökmaggal. A tepsi fedelét is bekenjük hideg vízzel, majd betakarjuk a kenyereket.

    Forró sütőben kb. 30 percet sütjük, majd levesszük a hőfokot 200°C ra és most már fedő nélkül sütjük további 15 percet. A kész kenyereket rácsra szedjük, és lekenjük hideg vízzel, majd hagyjuk kihűlni.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá