Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Házi kenyér recept

Házi kenyér
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 10 kg tönköly liszt
    • 2 kg teljes kiőrlésű rozs liszt
    • 10 dkg élesztő
    • 25 dkg só
    • 12 dkg cukor
    • 2 kg főtt krumpli
    • 3-4 l langyos víz

    Elkészítése:
    Az élesztőt langyos vízben, kanálnyi cukorral felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, ketté választjuk, és a felfutott élesztőt az egyik felébe, lágyan beleforgatjuk.

    A másik felébe a főtt, áttört krumplit, és a langyos vízbe feloldott sót öntjük, hasonlóan lágyan bedolgozzuk, majd kezdődhet a dagasztás. A kettévett tésztákat egybe gyúrjuk, igény szerinti langyos vízzel.

    Jól kidolgozzuk, bokszoljuk, gyűrjük, hajtogatjuk, míg egybeáll a tészta, leválik a kézről, ami akár 1 óra. Ezután 1 órát kelesztjük, majd kicipózzuk, lisztezett konyharuhával bélelt szakajtóba (valamilyen magas falú edény, ami megtámasztja a tésztát) tesszük, ismét kelesztés 30 percig.

    A megkelt kenyereket lisztezett lapátra borítjuk, tetejüket megvágjuk és a jól felfűtött (200 fokos) kemencébe tesszük. 1 órát sütjük. Amikor elkészült, hideg vízbe mártott ecsettel bevizezzük, majd kissé hűlni hagyjuk.

     

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá