Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Francia zsúrkenyér recept

Francia zsúrkenyér
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg búzaliszt (BL55-ös)
    • 2 ek kukoricaliszt
    • 3 dkg élesztő (friss)
    • 1 tk cukor
    • 2 tk só
    • 2 ek olaj
    • 3 dl langyos víz

    Elkészítése:

    A langyos vízbe morzsoljuk bele az élesztőt, és keverjük alaposan össze.

    A keverőtálba szitáljuk bele a kétféle lisztet, majd keverjük hozzá a cukrot és a sót.

    Adjuk hozzá a langyos vízben elkevert élesztőt és az olajat, majd robotgéppel (v. a kenyérsütőgépben) pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk.)

    Ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd bő egy óra alatt kelesszük meg.

    Ha megkelt, borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, majd tenyérrel lapogassuk kicsit vastagabb, és kb. 40 cm hosszúra a megkelt tésztát. A két oldalát hajtsuk be, majd tekerjük fel. (Mint a bejglit, úgy tekerjük fel.)

    Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd keresztben helyezzük rá a hosszúkás kenyeret. Ezután takarjuk le konyharuhával, és 30 perc alatt kelesszük újra.

    Ezután éles késsel több helyen vágjuk be a kenyér tetejét, majd vízzel spricceljük le a kenyeret is, és a sütőpapírt is.

    Helyezzük be előmelegített sütőbe, és 220 fokon süssük kb. 30 perc alatt szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)

    A sütőből kivéve helyezzük rácsra, majd gyengén spricceljük le vízzel, és hagyjuk teljesen kihűlni.

    A kenyér bélzete puha, és nagyon finom. Szép, egyforma szeleteket tudunk belőle vágni, így kiválóan alkalmas szendvics készítésére.

    A francia zsúrkenyér kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 230 kcal
    Fehérje: 6 g
    Szénhidrát: 43 g
    Zsír: 3 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá