Grízes mézes recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 3 dkg zsír
- 15 dkg porcukor
- 2 ek méz
- 3 ek tej
- 1 citrom héja és leve
- 45 dkg liszt
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Krémhez:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom héja és leve
- 3 dl tej
- 3 ek gríz
- baracklekvár
Elkészítése:
A tésztához szükséges alapanyagokat felolvasztjuk, majd kihűtjük, és elkeverünk benne egy egész tojást. Hozzákeverjük a lisztet és a szódabikarbónát, és tésztává gyúrjuk, majd fél órát hagyjuk pihenni.
Ezután 4 felé vesszük a tésztát, bucit formálunk belőlük, és tepsi méretűre nyújtjuk őket. Mindegyik lapot egyesével, zsírozott tepsi tetején sütjük.
A grízt felfőzzük a tejben, majd hagyjuk, hogy kihűljön teljesen. A vajat a kétféle cukorral habosra keverjük, és kisebb adagokban a grízhez keverjük, hogy egyenletes krémet kapjunk. A végén egy citrom héját lereszeljük, és a levével együtt a krémhez adjuk.
A sütemény összeállításának sorrendje:
Tészta – Krém – Tészta – Baracklekvár – Tészta – Krém – Tészta
Porcukorral meghintve tálaljuk. A süti másnap az igazi, mert addigra megpuhul teljesen a tészta is, a citromos íz pedig addigra lesz tökéletes.
Tipp:
Zsírt nem csak azért használok, hogy autentikus legyen a recept, hanem mert zsírral készítve a tészta össze sem hasonlítható a margarinnal készült társaival.
A grízes mézes kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 53 g
Zsír: 12 g