Grízes mézes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 3 dkg zsír
  • 15 dkg porcukor
  • 2 ek méz
  • 3 ek tej
  • 1 citrom héja és leve
  • 45 dkg liszt
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 tojás

Krémhez:

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom héja és leve
  • 3 dl tej
  • 3 ek gríz
  • baracklekvár

Elkészítése:

A tésztához szükséges alapanyagokat felolvasztjuk, majd kihűtjük, és elkeverünk benne egy egész tojást. Hozzákeverjük a lisztet és a szódabikarbónát, és tésztává gyúrjuk, majd fél órát hagyjuk pihenni.

Ezután 4 felé vesszük a tésztát, bucit formálunk belőlük, és tepsi méretűre nyújtjuk őket. Mindegyik lapot egyesével, zsírozott tepsi tetején sütjük.

A grízt felfőzzük a tejben, majd hagyjuk, hogy kihűljön teljesen. A vajat a kétféle cukorral habosra keverjük, és kisebb adagokban a grízhez keverjük, hogy egyenletes krémet kapjunk. A végén egy citrom héját lereszeljük, és a levével együtt a krémhez adjuk.

A sütemény összeállításának sorrendje:

Tészta – Krém – Tészta – Baracklekvár – Tészta – Krém – Tészta

Porcukorral meghintve tálaljuk. A süti másnap az igazi, mert addigra megpuhul teljesen a tészta is, a citromos íz pedig addigra lesz tökéletes.

Tipp:

Zsírt nem csak azért használok, hogy autentikus legyen a recept, hanem mert zsírral készítve a tészta össze sem hasonlítható a margarinnal készült társaival.