Foszlós, mákos fonott kalács recept

Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 7 dkg porcukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 mk só
- 3 dkg friss élesztő
- 1 dl langyos tej (3,5%-os)
- 2 dl habtejszín (30%-os)
Töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 6-7 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
Továbbá:
- 2 ek étolaj
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 ek habtejszín
Elkészítése:
A mákot a cukorral és a reszelt citromhéjjal elkeverjük és félretesszük.
Az élesztőt az 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, rászórunk egy csipet cukrot és hagyjuk felfutni.
A liszthez hozzáadjuk a sót, a cukrot, az egész tojást, a tojássárgáját, a tejszínt és a felfutott élesztőt. Jól összegyúrjuk, fényesre dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk és 6 egyenlő részre osztjuk. Letakarjuk egy konyharuhával és további 15 percet pihentetjük.
Mindegyik gombócot kb. 25 cm hosszú és 15-20 cm széles téglalappá nyújtjuk. Étolajjal lekenjük, megszórjuk őket a cukros mákkal (egyenletesen elosztva a 6 tésztára) és feltekerjük.
3-3 rudat összefonunk és sütőpapírral bélelt formába átemeljük.
A tejszínt a tojássárgájával elkeverjük, és megkenjük vele mindkét kalács tetejét. Meleg helyen további fél órát hagyjuk kelni, majd újra lekenjük a tejszínes-tojásos keverékkel.
200 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt szép pirosra sütjük a kalácsokat.
Tipp:
Sütés közben, ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával takarjuk le.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »
Pohárkrémek és réteges desszertek – egyszerűen elképesztő ízek
Ha gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz, ne keresgélj tov
Tovább olvasom »
Tésztareceptek húsimádóknak és zöldségrajongóknak – válogass kedvedre!
Létezik olyan, aki ne szeretné a tésztát? Krémes, szaftos, sajtos, zöldsége
Tovább olvasom »
Imádjuk a cukkinit! Íme 10 ellenállhatatlan recept
Ha van egy jó cukkinid, már csak a recept kell hozzá! Ezek a változatos, fi
Tovább olvasom »
Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »