Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Foszlós, mákos fonott kalács recept

Foszlós, mákos fonott kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg finomliszt
    • 7 dkg porcukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 mk só
    • 3 dkg friss élesztő
    • 1 dl langyos tej (3,5%-os)
    • 2 dl habtejszín (30%-os)

    Töltelékhez:

    • 15 dkg darált mák
    • 6-7 dkg cukor
    • 1 citrom reszelt héja

    Továbbá:

    • 2 ek étolaj
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 2 ek habtejszín

    Elkészítése:

    A mákot a cukorral és a reszelt citromhéjjal elkeverjük és félretesszük.

    Az élesztőt az 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, rászórunk egy csipet cukrot és hagyjuk felfutni.

    A liszthez hozzáadjuk a sót, a cukrot, az egész tojást, a tojássárgáját, a tejszínt és a felfutott élesztőt. Jól összegyúrjuk, fényesre dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

    A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk és 6 egyenlő részre osztjuk. Letakarjuk egy konyharuhával és további 15 percet pihentetjük.

    Mindegyik gombócot kb. 25 cm hosszú és 15-20 cm széles téglalappá nyújtjuk. Étolajjal lekenjük, megszórjuk őket a cukros mákkal (egyenletesen elosztva a 6 tésztára) és feltekerjük.

    3-3 rudat összefonunk és sütőpapírral bélelt formába átemeljük.

    A tejszínt a tojássárgájával elkeverjük, és megkenjük vele mindkét kalács tetejét. Meleg helyen további fél órát hagyjuk kelni, majd újra lekenjük a tejszínes-tojásos keverékkel.

    200 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt szép pirosra sütjük a kalácsokat.

    Tipp:

    Sütés közben, ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával takarjuk le.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá