Foszlós, mákos fonott kalács recept

Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 7 dkg porcukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 mk só
- 3 dkg friss élesztő
- 1 dl langyos tej (3,5%-os)
- 2 dl habtejszín (30%-os)
Töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 6-7 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
Továbbá:
- 2 ek étolaj
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 ek habtejszín
Elkészítése:
A mákot a cukorral és a reszelt citromhéjjal elkeverjük és félretesszük.
Az élesztőt az 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, rászórunk egy csipet cukrot és hagyjuk felfutni.
A liszthez hozzáadjuk a sót, a cukrot, az egész tojást, a tojássárgáját, a tejszínt és a felfutott élesztőt. Jól összegyúrjuk, fényesre dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk és 6 egyenlő részre osztjuk. Letakarjuk egy konyharuhával és további 15 percet pihentetjük.
Mindegyik gombócot kb. 25 cm hosszú és 15-20 cm széles téglalappá nyújtjuk. Étolajjal lekenjük, megszórjuk őket a cukros mákkal (egyenletesen elosztva a 6 tésztára) és feltekerjük.
3-3 rudat összefonunk és sütőpapírral bélelt formába átemeljük.
A tejszínt a tojássárgájával elkeverjük, és megkenjük vele mindkét kalács tetejét. Meleg helyen további fél órát hagyjuk kelni, majd újra lekenjük a tejszínes-tojásos keverékkel.
200 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt szép pirosra sütjük a kalácsokat.
Tipp:
Sütés közben, ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával takarjuk le.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »
10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »