Foszlós, mákos fonott kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 7 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 mk só
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 dl langyos tej (3,5%-os)
  • 2 dl habtejszín (30%-os)

Töltelékhez:

  • 15 dkg darált mák
  • 6-7 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja

Továbbá:

  • 2 ek étolaj
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek habtejszín

Elkészítése:

A mákot a cukorral és a reszelt citromhéjjal elkeverjük és félretesszük.

Az élesztőt az 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, rászórunk egy csipet cukrot és hagyjuk felfutni.

A liszthez hozzáadjuk a sót, a cukrot, az egész tojást, a tojássárgáját, a tejszínt és a felfutott élesztőt. Jól összegyúrjuk, fényesre dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk és 6 egyenlő részre osztjuk. Letakarjuk egy konyharuhával és további 15 percet pihentetjük.

Mindegyik gombócot kb. 25 cm hosszú és 15-20 cm széles téglalappá nyújtjuk. Étolajjal lekenjük, megszórjuk őket a cukros mákkal (egyenletesen elosztva a 6 tésztára) és feltekerjük.

3-3 rudat összefonunk és sütőpapírral bélelt formába átemeljük.

A tejszínt a tojássárgájával elkeverjük, és megkenjük vele mindkét kalács tetejét. Meleg helyen további fél órát hagyjuk kelni, majd újra lekenjük a tejszínes-tojásos keverékkel.

200 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt szép pirosra sütjük a kalácsokat.

Tipp:

Sütés közben, ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával takarjuk le.