Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Fehér kenyér recept

Fehér kenyér
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó



  • Hozzávalók:
    Öregtésztához:

    • 15 dkg kenyérliszt (Bl80)
    • 0,3 dkg friss élesztő
    • 0,9 dl víz

    Tésztához:

    • 50 dkg kenyérliszt (BL80)
    • 2 csapott tk só
    • 2 ek burgonyapehely (elhagyható, nálam pont elfogyott)
    • 1 dkg friss élesztő
    • a fenti összes öregtészta
    • 2 ek olaj
    • 2,7 dl víz

    Elkészítése:

    Az öregtésztát előző este összeállítjuk. A lisztet egy tálba szórjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos vizet és jól összedolgozzuk. Letakarva egy éjszakát a konyhapulton hagyjuk pihenni. Ez 10-12 óra.

    A lisztet egy tálba öntjük, elkeverjük a sóval, burgonyapehellyel, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a darabokra tépkedett öregtésztát, az olajat, és a meleg, de nem forró vizet.

    Ha a tészta nagyon ragadna, adhatunk hozzá 1 csipet lisztet. Alaposan kidagasztjuk, legalább 10 percig intenzíven. Lefedve, meleg helyen kb. 30 percet kelesztjük.

    Ezután lazán átgyúrjuk a tésztát. Visszarakjuk a tálba kelni további 15-20 percet.

    A megkelt tésztát kör alakúra ellapogatjuk kézzel, majd az itt található módon megformázzuk a kenyeret.

    A kacsasütő jénait (8literes) fedelét kibéleljük sütőpapírral és belehelyezzük a kenyérkét.

    A jénai alját pedig fedőként a tésztára borítjuk. Kb. 45-50 percet kelesztjük.

    Félidőben egy éles késsel vagy pengével három vágást ejtünk a tésztán.

    A jénai fedelét lespricceljük vízzel és a lefedett kenyeret az előmelegített sütőbe toljuk.

    220 fokon 50-55 percet sütjük, de ez függ a sütőtől és attól, hogy mennyire sült, barna kenyeret szeretnénk. A jénai fedelét kb. 35-40 perc után levesszük és így sütjük tovább, ekkor egy kis tálba vizet helyezünk a sütő aljába.
    A megsült kenyeret kiemeljük a jénaiból, azonnal lespricceljük hideg vízzel és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá