Fehér kenyér recept
Hozzávalók:
Öregtésztához:
- 15 dkg kenyérliszt (Bl80)
- 0,3 dkg friss élesztő
- 0,9 dl víz
Tésztához:
- 50 dkg kenyérliszt (BL80)
- 2 csapott tk só
- 2 ek burgonyapehely (elhagyható, nálam pont elfogyott)
- 1 dkg friss élesztő
- a fenti összes öregtészta
- 2 ek olaj
- 2,7 dl víz
Elkészítése:
Az öregtésztát előző este összeállítjuk. A lisztet egy tálba szórjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos vizet és jól összedolgozzuk. Letakarva egy éjszakát a konyhapulton hagyjuk pihenni. Ez 10-12 óra.
A lisztet egy tálba öntjük, elkeverjük a sóval, burgonyapehellyel, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a darabokra tépkedett öregtésztát, az olajat, és a meleg, de nem forró vizet.
Ha a tészta nagyon ragadna, adhatunk hozzá 1 csipet lisztet. Alaposan kidagasztjuk, legalább 10 percig intenzíven. Lefedve, meleg helyen kb. 30 percet kelesztjük.
Ezután lazán átgyúrjuk a tésztát. Visszarakjuk a tálba kelni további 15-20 percet.
A megkelt tésztát kör alakúra ellapogatjuk kézzel, majd az itt található módon megformázzuk a kenyeret.
A kacsasütő jénait (8literes) fedelét kibéleljük sütőpapírral és belehelyezzük a kenyérkét.
A jénai alját pedig fedőként a tésztára borítjuk. Kb. 45-50 percet kelesztjük.
Félidőben egy éles késsel vagy pengével három vágást ejtünk a tésztán.
A jénai fedelét lespricceljük vízzel és a lefedett kenyeret az előmelegített sütőbe toljuk.
220 fokon 50-55 percet sütjük, de ez függ a sütőtől és attól, hogy mennyire sült, barna kenyeret szeretnénk. A jénai fedelét kb. 35-40 perc után levesszük és így sütjük tovább, ekkor egy kis tálba vizet helyezünk a sütő aljába.
A megsült kenyeret kiemeljük a jénaiból, azonnal lespricceljük hideg vízzel és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.