Fánk recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 3,5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 4 ek cukor
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 0,5 dl rum
- csipet só
- 8 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- mazsola, aki szereti
- olaj a sütéshez
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, majd hozzáadunk 1 ek cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, mjd kb 10 perc alatt felfuttatjuk.
A liszthez hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a tojássárgákat és a rumot, majd az élesztőt is és összegyúrjuk.
Amikor már rudalmas a tészta, akkor gyúrjuk bele a vajat/margarint (és a mazsolát).
Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát deszkára borítjuk, majd kb ujjnyi vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval (vagy ennek hiányában pohárral) kiszaggatjuk. A leeső részeket újra összegyúrjuk és kelesztjük.
A kész fánkokat egymástól kicsit távolabb tesszük, majd letakarjuk és 20 percig pihentetjük.
Közben előkészítünk egy nagyobb edényt, aminek van fedője és megmelegítjük benne az olajat. Fontos, hogy meleg legyen, de ne forró, mert a fánkok könnyen megégnek.
A megkelt tészták közepébe ujjunkkal mélyedést készítünk, majd a fánkokat beletesszük az olajba úgy, hogy a lyukas fele kerüljön az olajba (lefelé), tehát fordítva. A sima fele legyen felül.
Ekkor fedővel letakarjuk, majd ha megsült aranybarnára, akkor megfordítjuk, de ekkor már nem tesszük rá a fedőt!
Ne tegyünk sok fánkot az olajba, mert lehűti azt, meg nem tudnak egymástól megkelni szépen!
Papírtörlőre szedve leitatjuk róla a felesleges olajat.
Porcukorral és lekvárral tálaljuk.
Nézd meg videón is:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »
Házi hamburgerek: klasszikustól a különlegesig
A hamburger az egyik legszabadabb étel: mindenki a saját ízlésére formálhat
Tovább olvasom »









