Fánk recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 3,5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 4 ek cukor
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 0,5 dl rum
- csipet só
- 8 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- mazsola, aki szereti
- olaj a sütéshez
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, majd hozzáadunk 1 ek cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, mjd kb 10 perc alatt felfuttatjuk.
A liszthez hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a tojássárgákat és a rumot, majd az élesztőt is és összegyúrjuk.
Amikor már rudalmas a tészta, akkor gyúrjuk bele a vajat/margarint (és a mazsolát).
Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát deszkára borítjuk, majd kb ujjnyi vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval (vagy ennek hiányában pohárral) kiszaggatjuk. A leeső részeket újra összegyúrjuk és kelesztjük.
A kész fánkokat egymástól kicsit távolabb tesszük, majd letakarjuk és 20 percig pihentetjük.
Közben előkészítünk egy nagyobb edényt, aminek van fedője és megmelegítjük benne az olajat. Fontos, hogy meleg legyen, de ne forró, mert a fánkok könnyen megégnek.
A megkelt tészták közepébe ujjunkkal mélyedést készítünk, majd a fánkokat beletesszük az olajba úgy, hogy a lyukas fele kerüljön az olajba (lefelé), tehát fordítva. A sima fele legyen felül.
Ekkor fedővel letakarjuk, majd ha megsült aranybarnára, akkor megfordítjuk, de ekkor már nem tesszük rá a fedőt!
Ne tegyünk sok fánkot az olajba, mert lehűti azt, meg nem tudnak egymástól megkelni szépen!
Papírtörlőre szedve leitatjuk róla a felesleges olajat.
Porcukorral és lekvárral tálaljuk.
Nézd meg videón is:
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mutatós húsvéti vendégváró különlegesség
A húsvéti vendégvárás remek alkalom arra, hogy ne csak finom, de igazán mut
Tovább olvasom »
Húsvéti sós vendégváró finomságok
A húsvéti ünnepek nem csak a kalácsról és a főtt tojásról szólnak – a vendé
Tovább olvasom »
Ínycsiklandó tekercsek az ünnepi hidegtálra
Az ünnepi hidegtál egyik leglátványosabb és legkedveltebb elemei a különfél
Tovább olvasom »
A húsvéti asztal sztárjai: töltött tojások, amik nem csak finomak, hanem mutatósak is!
A húsvéti asztal nem lenne teljes a szépen tálalt, változatosan elkészített
Tovább olvasom »
8 egyszerű és nagyszerű süti, amikkel édesebbé teheted a mindennapokat
Van, amikor semmi másra nincs szükségünk, csak egy gyorsan összedobható, mé
Tovább olvasom »
Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »