Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Fahéjas koronakalács recept

Fahéjas koronakalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
160 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 50 dkg liszt
    • 0,5 kk só
    • 2,5 dl tej
    • 2,5 dkg élesztő
    • 3 ek cukor
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 5 dkg margarin
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Tetejére:

    • 1 kisebb  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 ek cukor
    • 1 tk őrölt fahéj

    Elkészítése:

    Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és megszórjuk 1 evőkanál cukorral. Hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, betakarjuk kevéske liszttel, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a margarint, a tojást és alaposan kidagasztjuk.

    Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

    A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk és egyenként hüvelykujjnyi vastag, kb. 80 cm hosszú rudakká sodorjuk.

    A három rúd egyik végét összecsípjük, majd összecsavarjuk egymáson, amit a következő módon végezhetünk a legegyszerűbben. Mindig a bal oldali tésztaszálat átemeljük jobbra a másik két szálon, addig folytatva, míg a szálak végéhez nem érünk.

    A három szál végét ismét összecsípjük. Egy éles késsel kb. 3 cm hosszan mindkét végről levágunk egy-egy darab tésztát, de nem a szálra merőlegesen, hanem a száliránnyal megegyezően (sajnos erről elfelejtettem képet készíteni) és a két véget összeillesztjük, kicsit összenyomjuk, így nem fog látszani az koronában az illesztés.

    A két vég levágásából maradt tésztát összedolgozzuk és kisujjnyi vastag rúddá sodorjuk.

    A koronát egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe átemeljük, majd a vékony tésztarúddal a korona alját körbezárjuk. Letakarva hagyjuk kb. 30 percet kelni, míg a sütő bemelegszik.

    A cukrot a fahéjjal összekeverjük, a tojást kicsit felverjük. A megkelt tésztát lekenjük a tojással és megszórjuk a fahéjas cukorral. 180 fokon alul-felülsütéssel 25 perc alatt megsütjük és rácson hagyjuk kihűlni.

    Tipp:

    A formázásról képek megtekinthetők a blogon.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá