Fahéjas koronakalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
160 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 0,5 kk só
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 5 dkg margarin
  • 1 egész tojás

Tetejére:

  • 1 kisebb tojás
  • 2 ek cukor
  • 1 tk őrölt fahéj

Elkészítése:

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és megszórjuk 1 evőkanál cukorral. Hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, betakarjuk kevéske liszttel, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a margarint, a tojást és alaposan kidagasztjuk.

Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk és egyenként hüvelykujjnyi vastag, kb. 80 cm hosszú rudakká sodorjuk.

A három rúd egyik végét összecsípjük, majd összecsavarjuk egymáson, amit a következő módon végezhetünk a legegyszerűbben. Mindig a bal oldali tésztaszálat átemeljük jobbra a másik két szálon, addig folytatva, míg a szálak végéhez nem érünk.

A három szál végét ismét összecsípjük. Egy éles késsel kb. 3 cm hosszan mindkét végről levágunk egy-egy darab tésztát, de nem a szálra merőlegesen, hanem a száliránnyal megegyezően (sajnos erről elfelejtettem képet készíteni) és a két véget összeillesztjük, kicsit összenyomjuk, így nem fog látszani az koronában az illesztés.

A két vég levágásából maradt tésztát összedolgozzuk és kisujjnyi vastag rúddá sodorjuk.

A koronát egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe átemeljük, majd a vékony tésztarúddal a korona alját körbezárjuk. Letakarva hagyjuk kb. 30 percet kelni, míg a sütő bemelegszik.

A cukrot a fahéjjal összekeverjük, a tojást kicsit felverjük. A megkelt tésztát lekenjük a tojással és megszórjuk a fahéjas cukorral. 180 fokon alul-felülsütéssel 25 perc alatt megsütjük és rácson hagyjuk kihűlni.

Tipp:

A formázásról képek megtekinthetők a blogon.