Diótöltelékes labdabukták recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 ek cukor
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg vaj/margarin
Töltelékhez:
- 20 dkg darált dió
- 4 ek porcukor
- 1 tasak Bourbon vaníliás cukor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 dl tej
Tetejére:
- 1 ek olvasztott vaj/margarin
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, és egy evőkanál cukorral megszórva hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a vajat/margarint, és alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen letakarva a duplájára kelesztjük.
Ezalatt a töltelékhez a diót elkeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citrom héjával és a tejjel.
Egy nagyobb ovális kerámia formát (esetleg egy közepes tepsit) kikenünk vékonyan vajjal /margarinnal, és megszórjuk liszttel.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk. Egy közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Minden korong közepére teszünk egy teáskanálnyi tölteléket. A tésztát a tenyerünkbe rakjuk, batyuszerűen összefogjuk, összenyomjuk, majd gombócot formálunk.
A buktákat az előkészített formába sorakoztatjuk.
A sütőt előmelegítjük, és amíg melegszik, letakarva hagyjuk a buktákat kb. 20-25 percet kelni.
Megolvasztott vajjal/margarinnal lekenjük a tetejüket. 180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt szép barnára sütjük.
Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp:
Szombaton vendégeket vártunk egy kis kerti szalonnasütésre. Olyan kis előételként diótöltelékes buktát sütöttem. A szaggatás során keletkezett “hulladék” tésztát újra összedolgoztam, hagytam kelni, elnyújtottam, kevés kakaós cukorral megszórva 9 mini csiga sült a gyerekeknek.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »