Diótöltelékes labdabukták

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 0,5 kk só
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 ek cukor
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg vaj/margarin

Töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 4 ek porcukor
  • 1 tasak Bourbon vaníliás cukor
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 dl tej

Tetejére:

  • 1 ek olvasztott vaj/margarin

Elkészítése:

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, és egy evőkanál cukorral megszórva hagyjuk felfutni.

A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a vajat/margarint, és alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen letakarva a duplájára kelesztjük.

Ezalatt a töltelékhez a diót elkeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citrom héjával és a tejjel.
Egy nagyobb ovális kerámia formát (esetleg egy közepes tepsit) kikenünk vékonyan vajjal /margarinnal, és megszórjuk liszttel.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk. Egy közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Minden korong közepére teszünk egy teáskanálnyi tölteléket. A tésztát a tenyerünkbe rakjuk, batyuszerűen összefogjuk, összenyomjuk, majd gombócot formálunk.

A buktákat az előkészített formába sorakoztatjuk.

A sütőt előmelegítjük, és amíg melegszik, letakarva hagyjuk a buktákat kb. 20-25 percet kelni.

Megolvasztott vajjal/margarinnal lekenjük a tetejüket. 180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt szép barnára sütjük.

Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.

Tipp:

Szombaton vendégeket vártunk egy kis kerti szalonnasütésre. Olyan kis előételként diótöltelékes buktát sütöttem. A szaggatás során keletkezett “hulladék” tésztát újra összedolgoztam, hagytam kelni, elnyújtottam, kevés kakaós cukorral megszórva 9 mini csiga sült a gyerekeknek.