Hozzávalók:
Tésztához:
Töltelékhez:
Tetejére:
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, és egy evőkanál cukorral megszórva hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a vajat/margarint, és alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen letakarva a duplájára kelesztjük.
Ezalatt a töltelékhez a diót elkeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citrom héjával és a tejjel.
Egy nagyobb ovális kerámia formát (esetleg egy közepes tepsit) kikenünk vékonyan vajjal /margarinnal, és megszórjuk liszttel.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk. Egy közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Minden korong közepére teszünk egy teáskanálnyi tölteléket. A tésztát a tenyerünkbe rakjuk, batyuszerűen összefogjuk, összenyomjuk, majd gombócot formálunk.
A buktákat az előkészített formába sorakoztatjuk.
A sütőt előmelegítjük, és amíg melegszik, letakarva hagyjuk a buktákat kb. 20-25 percet kelni.
Megolvasztott vajjal/margarinnal lekenjük a tetejüket. 180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt szép barnára sütjük.
Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.
Szombaton vendégeket vártunk egy kis kerti szalonnasütésre. Olyan kis előételként diótöltelékes buktát sütöttem. A szaggatás során keletkezett “hulladék” tésztát újra összedolgoztam, hagytam kelni, elnyújtottam, kevés kakaós cukorral megszórva 9 mini csiga sült a gyerekeknek.