Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Diós, mákos bejgli recept

Diós, mákos bejgli
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók: 2-2 rúdhoz:

    Az élesztős omlós tésztához:

    • 1,5 dl tejföl
    • 2 dkg élesztő
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 50 dkg liszt
    • 25 dkg vaj
    • 5 dkg porcukor
    • 1 csipet só
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez

    A diótöltelékhez:

    • 1 vaníliás cukor
    • 20 dkg porcukor
    • fél dl tej
    • 20 dkg darált dió
    • 1 ek zsemlemorzsa

    A máktöltelékhez:

    • 20 dkg porcukor
    • 20 dkg darált mák
    • 1 kicsi citrom leve és reszelt héja

    Elkészítése:

    A tésztát előző este készítjük el. Meglangyosítjuk a tejfölt, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és a tojással. Elmorzsoljuk a lisztben a vajat, tetejét megszórjuk a porcukorral és a sóval, hozzáadjuk az élesztős tejfölt és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és másnapig a hűtőszekrényben pihentetjük.
    A diótöltelékhez a vaníliás cukrot a porcukorral együtt elkeverjük a tejben, felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a diót és a zsemlemorzsát, hagyjuk langyosra hűlni.

    A máktöltelékhez 1 dl vízben elkeverjük a porcukrot, felforraljuk, beleszórjuk a mákot. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük a citrom levével és reszelt héjával, hagyjuk langyosra hűlni.

    A cipókat lazán átgyúrjuk, egymást követően, lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Az első lap tetejét vékonyan megkenjük tojásfehérjével, a hosszabb oldalain szabadon hagyunk 2-3 cmt, elsimítjuk rajta a diótöltelék felét. A két rövidebb oldalon 2-3 cm szélesen visszahajtjuk a töltelékre a tésztát, majd a hosszabbik oldalán kezdve lazán feltekerjük, sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetjük. A másik három cipót is eszerint töltjük meg. Tetejüket megkenjük tojássárgájával és langyos helyen fél órát pihentetjük, amíg a tojássárgája meg nem szikkad. Finoman megkenjük a tojásfehérjével és további fél órát pihentetjük- szikkasztjuk (a kétszeri kenéstől lesz márványos a teteje). A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tekercsek tetejét sűrűn megszurkáljuk villával és középső bordamagasságra állított rácson 30-40 percig aranybarnára sütjük. A sütő ajtaját 15-20 percig nem tanácsos kinyitni! A tepsiben hagyjuk kihűlni.

    Másfél adagban sütöttem.
    2 rúd diós töltelékesbe tettem mazsolát és apróra vágott birsalmasajtot.

    Tipp:

    1 hétig biztosan friss marad, jól tűri a mélyhűtést.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá