Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Cukormázas, színes kuglóf recept

Cukormázas, színes kuglóf
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Kuglóf:

    • 50 dkg finomliszt
    • 2,5 dkg élesztő
    • 10 dkg cukor
    • 10 dkg margarin vagy vaj
    • 1 teáskanál olaj
    • csipet só
    • 3 dl tej
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
    • 0,5 dl tej
    • 1 teáskanál cukor
    • 1 evőkanál céklalé

    Máz:

    • 20 dkg porcukor
    • 1/2 citrom leve

    Elkészítése:

    A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

    Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, beleöntjük a élesztős tejet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a csipet sót és elkezdjük össze állítani a tésztát, majd apránként beledolgozzuk az olvasztott vajat és az olajat is.

    Addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik a tál oldaláról és a kezünktől. A dagasztást úgy végezzük, hogy a tésztát mindig felfelé húzzuk. Minél több levegőt vigyünk a tésztába.

    Ha kész a dagasztás, akkor a tésztát három részre osztjuk és gombócokat formázunk belőlük.

    Az egyik marad sárga. A másodikba beledolgozzuk a tejjel, cukorral elkevert kakaóport, a harmadik tésztába beledolgozzuk a cékla levet.

    A kész tésztákat letakarjuk és 30 percig kelesztjük.

    Ha megkeltek a tésztákat egyenként hosszú rudakká formázzuk és ellentétes irányban óvatosan megcsavarjuk. Egymás mellé tesszük a rudakat és összefonjuk.

    A kuglófformát alaposan kikenjük mindenhol vajjal, nehogy beleragadjon a kalács. A megfont színes kalácsot a kuglófformába tesszük, letakarjuk és újabb 30 percig kelesztjük.

    Ha megkelt 170 fokos sütőbe toljuk 35 percre. Tűpróbát végezzünk!

    Ha megsült akkor a formában langyosra hűtjük, majd kiborítjuk és a tetejére öntjük a citromos cukorszirupot. Hagyjuk lefolyni a kuglóf oldalán, ez lesz a dísze.

    A mázhoz a porcukorral kikeverjük folyósra a citrom levét.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá