Cukormázas, színes kuglóf recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Kuglóf:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 10 dkg cukor
- 10 dkg margarin vagy vaj
- 1 teáskanál olaj
- csipet só
- 3 dl tej
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 0,5 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 evőkanál céklalé
Máz:
- 20 dkg porcukor
- 1/2 citrom leve
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, beleöntjük a élesztős tejet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a csipet sót és elkezdjük össze állítani a tésztát, majd apránként beledolgozzuk az olvasztott vajat és az olajat is.
Addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik a tál oldaláról és a kezünktől. A dagasztást úgy végezzük, hogy a tésztát mindig felfelé húzzuk. Minél több levegőt vigyünk a tésztába.
Ha kész a dagasztás, akkor a tésztát három részre osztjuk és gombócokat formázunk belőlük.
Az egyik marad sárga. A másodikba beledolgozzuk a tejjel, cukorral elkevert kakaóport, a harmadik tésztába beledolgozzuk a cékla levet.
A kész tésztákat letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
Ha megkeltek a tésztákat egyenként hosszú rudakká formázzuk és ellentétes irányban óvatosan megcsavarjuk. Egymás mellé tesszük a rudakat és összefonjuk.
A kuglófformát alaposan kikenjük mindenhol vajjal, nehogy beleragadjon a kalács. A megfont színes kalácsot a kuglófformába tesszük, letakarjuk és újabb 30 percig kelesztjük.
Ha megkelt 170 fokos sütőbe toljuk 35 percre. Tűpróbát végezzünk!
Ha megsült akkor a formában langyosra hűtjük, majd kiborítjuk és a tetejére öntjük a citromos cukorszirupot. Hagyjuk lefolyni a kuglóf oldalán, ez lesz a dísze.
A mázhoz a porcukorral kikeverjük folyósra a citrom levét.